Javad Triumph-LS - 4. rész

[1. rész] [2. rész] [3. rész] [4. rész]

A Triumph-LS egyik különleges képessége az, hogy a beépített kamerával készített fényképek alapján a GNSS technológiával közvetlenül be nem mérhető pontok koordinátáit is meghatározhatjuk. Ez egy választható - feláras - opció, tehát az alapkiépítés nem tartalmazza, de utólag bármikor megrendelhető. A lehetőség használatba vétele előtt kalibrálni kell a kamerát. Ehhez a Javad honlapjáról letölthető mintázatot kell lefényképezni az alábbi lapon található Calibrate Camera programmal.

CameraKalib

A koordináta meghatározást lehetővé tevő képek készítéséhez a fenti lap "Camera Offset Survey" lehetőségét kell kiválasztanunk. A funkció kipróbálásához elhelyeztem 5 db 5x5 cm méretű jeltárcsát az udvaron az alábbiak szerint.

jelek

Ezután négy különböző helyről elkészítettem a fényképeket a vevőbe épített kamerával. A Triumph-LS a képek készítése közben természetesen a pozíciót is meghatározza 1-3 cm pontossággal. Az alábbi képen a Point1-Point4 pontok azokat a helyeket jelölik, ahol a képek készültek, míg az 1-5 pontok a kihelyezett jeltárcsák helyét jelölik (ez a képkivágat természetesen csak a számítás végrehajtása után jelenik meg így).

atnezet

A következő lépés az, hogy először az egyik képen jelöljük meg az 1-es pontot, majd ezt követően az összes többin. Ehhez a szoftver minden eszközt (pl. nagyítást) biztosít a számunkra. Az alábbi képen látható amint a képet megfelelő méretűre nagyítva rávezetjük a szálkeresztet a jeltárcsa közepére.

bejelölés

Miután az összes meghatározandó pontot megjelöltük az összes képen, megnyomjuk a "Számítás" gombot a kijelzőn. Ennek hatására megkapjuk a maradékhiba kimutatást.

Az eredmény elfogadása esetén a meghatározott 5 pont koordinátái ugyanúgy exportálhatók, mintha közvetlenül határoztuk volna meg GNSS technológiával. A mérés pontossága fokozható úgy is, hogy a képeken szerepeltetünk ismert koordinátájú ponto(ka)t is.

A számítás végrehajtását követően ellenőrzésképpen GNSS technológiával is meghatároztam mind az 5 pontot. A vízszintes értelmű eltérés 4 pont esetében 3 cm alatt volt, egy pontnál 4.5 cm-t tapasztaltam. A magassági értelmű eltérés átlagosan 4 cm volt. Egyértelmű, hogy ez a funkció nagyon jól használható olyan pontok meghatározására, amelyek közvetlenül nem mérhetők be GNSS vevővel.

<<< Vissza az 1. részre           <<< Vissza a 2. részre           <<< Vissza a 3. részre

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer