Javad Triumph-LS - 2. rész

[1. rész] [2. rész] [3. rész] [4. rész]

A Triumph-LS-ről egy héttel ezelőtt közzétett leírásban az eszköz külsejével ismerkedtünk. Most a belső tulajdonságokat vesszük szemügyre. Kezdjük azzal, hogy a Triumph-LS-ben már a 864 csatornás Triumph2 chip található. Ha utánaszámolunk annak, hogy minimum hány csatornára lenne szükségünk 4 műholdrendszer 9 holdjának 3 frekvencián való követéséhez, akkor 4*9*3=108 csatornát kapunk. Feleslegesnek tűnhet tehát 864 csatorna. Javad azonban azt állítja (és ebben nincs egyedül), hogy egy műholdat egy frekvencián akár 40 vagy több csatornán is érdemes követni. Az ennek köszönhetően előálló redundancia a műholdkövetés és a jelfeldolgozás megbízhatóságát növeli. Lehetővé teszi egyszerre több követési startégia alkalmazását. Szabvánnyal védett technológiájának hatékonysága készteti arra Javadot, hogy kijelentse, ez a vevő nem tud hibásan inicializálni ! (>>> lásd itt <<<)

TLS-Fa_alatt

A Triumph-LS-ben 6 egymástól független algoritmus (motor) végzi a pozíció számítást. A fenti képen a FIX megjelölés alatt látható "3/3"-ból az első szám azt jelenti, hogy a 6 motorból 3 tudta megoldani az ellentmondásokat. A második 3 azt jelzi, hogy a szoftver konfigurálásakor 3-ra állítottuk a pozíció tárolásához minimálisan szükséges fix megoldások számát. 

Mielőtt továbbmennénk meg kell jegyeznem, hogy a következő képek a Triumph-LS vevő előlapján fent középtájt látható PrtScn gomb megnyomásával készültek. Ez a számítógép print-screen funkciójához hasonlóan működik, de nem vágólapra teszi a kijelző tartalmát, hanem elmenti egy beállítható helyre PNG formátumban. Ilyen kijelzőképet tehát a Triumph-LS kezelője bármikor készíthet maga is, ha szükséges dokumentálnia valamit. A másik fontos tudnivaló az, hogy az alábbi képeken ugyan a szöveg nagyrészt angol, de 1-2 hónapon belül már teljes egészében magyarra fordított kezelőfelülettel fog rendelkezni a J-Field szoftver.

A mérés indítása előtt tájékozódjuk, nézzük meg, hogy hány féle műholdrendszer jeleinek vételére képes a Triumph2 chip.

Triumph-LS-műholdak

Tehát: GPS, Glonass, Galileo, Egnos, Beidu. (Ezeken kívül a japán és az indiai rendszer jeleinek vételére is képes.)

A vevő használatba vételekor mérési stílusokat hozhatunk létre és tárolhatunk egy nagyon jól szervezett, áttekinthető varázslószerű megoldással. Ezekből később tetszés szerint választhatunk.

Triumph-LS_Setup

A terepi munka megkezdése előtt egy gombnyomással leellenőrizhetjük, hogy valóban azokat a beállításokat töltöttük-e be, amelyeket használni szeretnénk.

Triumph-LS_osszesito

A szoftver egyik erőssége, hogy rengeteg információt szolgáltat mindenről, így a GSM hálózatról és az NTRIP Casterre csatlakozásról is mindent megtudhatunk kapcsolódás közben.

Triumph-LS_GSM

Sikerült végre felcsatlakozni a FÖMI-re, indulhat a mérés. Ha a főmenüből a mérés tételt választjuk, akkor először egy olyan ablak jelenik meg, amely összefoglalja számunkra a mérés legfontosabb paramétereit. A bal felső sarokból jobbra haladva a következőket látjuk (és módosíthatjuk a gombra mutatás után): munka neve, lap neve, transzformáció, vonalkód, pontkód, kód-attribútum, köv. pontszám, pont leírása, antenna magasság.

Az alsó sorban középen látjuk, hogy mi a betöltött konfiguráció (mérési stílus) neve, tőle jobbra pedig hogy mennyi ideig bírja még az akku.

Triumph-LS_meres

A "Next"-re mutatást követően kezdhetjük a mérést a térkép ablakban.

Triumph-LS_meres_terkep

A "Start" gomb alatti gombra mutatva megadhatjuk, hogy mit (pontot, vonalat, körívet, nyomvonalat), és miként szeretnénk bemérni.

Triumph-LS_pont_vonal

Ha a főmenüből a kitűzést választjuk, akkor a mérés indításnál látotthoz hasonló összefoglaló ablak jelenik meg. A kitűzés mód (3. pont) lehet pont vagy vonal kitűzés.

Triumph-LS_kituz_e

A kitűzendő pont kiválasztása után a térkép ablakba lépve azonnal látjuk, hol vagyunk a kitűzendő helyzethez képest. A bal oldali fehér téglalapokban megkapjuk a koordináta eltérések értékét.

Triumph-LS_kituz1

A pontra navigálást akár ezen az ablakon is végrehajthatjuk, de talán jobban tesszük, ha a "Guide"-ra mutatunk, mert akkor egy olyan nézetet kapunk, amely nagyon megkönnyíti a pontra navigálást. Ebben a nézetben a "fent" helyzet mindig a haladási irány, tehát a térkép forog a haladási iránynak megfelelően. Ha pontosan a kitűzendő pont felé tartunk, akkor a sárga vonal felfelé mutat.

Triumph-LS_kituz_halo

A jobb felső sarokban található "2d-3D" gombra mutatva, még látványosabb módon segít nekünk a szoftver a kitűzésben. Sajnos az alábbi képen nem látható, mert a kijelzőkép tároló funkció (PrtScn gomb), nem menti el azt a képet, amit a kamera lát. A fekete háttér helyett a valóságban az előttünk lévő tájat látjuk. A szürke karó a kitűzendő pont helyét mutatja a tájba ágyazva. A bal oldali nyíl azt jelzi, hogy kissé balra kell tartanunk, ha a pont felé szeretnénk haladni.

Triumph-LS_kituz_navig

Amint eléggé közel jutunk a ponthoz a szoftver automatikusan átvált a fenti kép előtti nézetre, ám alaposan belezoomolva, hogy grafikusan is sikerüljön pontosan ráállnunk a kívánt helyre (arra kell törekednünk, hogy a sárga vonal minél vékonyabb legyen).

Triumph-LS_navig_ponton

A "Back" gombra mutatás után visszatérhetünk a kiinduló térkép ablakra, ahol a bal oldali fehér mezőkben megjelenő eltérés értékekből megállapíthatjuk, hogy eléggé pontosan sikerült kitűznünk a pontot.

Triumph-LS_kituzes_ponton2

A kitűzés és a mérés során az nyújtja az igazi élményt, hogy az árbócot nem kell igazán függőlegesen tartanunk, erre alig kell figyelnünk. Nem is tudnánk ezt megtenni, hiszen libella nincs a "gyári" árbócon, és a kijelzőn sem látunk digitális libellát. A fenti képen középen-fent látható két szám (-1 2) jelzi mindössze a dőlésszöget X és Y irányban, de erre sem kell figyelnünk. A program ugyanis folyamatosan számolja nekünk az árbóc hegyének koordinátáját a rendelkezésére álló fáziscentrum-pozíció, dőlés, irányérték és antennamagasság adatokból. Mindezt addig, amíg a dőlés 5 fokon belül van.

Befejezésül térjünk vissza a főmenühöz, amely két ablakból áll. Az első ablakot már láttuk a cikk első részében (felülről a 11. kép). A második ablakon az alábbi funkciókat érhetjük el. A következő részben ezek közül ismertetünk néhányat.

Triumph-LS_fomenu2

 

<<< Vissza az 1. részre           Tovább a 3. részre >>>

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer