Javad Triumph-LS - 3. rész

[1. rész] [2. rész] [3. rész] [4. rész]

A Triumph-LS cikksorozat első két részében is sok szokványostól eltérő, de praktikus megoldást láttunk. A befejező 3. részben szinte csak ilyesmivel fogunk találkozni.

Kezdjük a szoftver egyik legérdekesebb szolgáltatásával, az "Igazolás" funkcióval. Az alábbi ablakban beállíthatjuk azt, hogy mi módon várjuk el a vevőtől a pozíció megbízhatóságának igazolását. Azt tudjuk, hogy a Triumph-VS, a Triumph-LS és a Triumph-1M vevőkben 6 párhuzamosan működő RTK motor (számítási algoritmus) végzi az ellentmondások feloldását. A "Min RTK Engines" gombra mutatás után megadhatjuk, hogy minimum hány algiritmustól várunk el fix megoldást. A további beállítások részletes ismertetésétől most eltekintek, mert túl hosszú lenne. Ezek azt szolgálják, hogy azokon a mérési helyszíneken, amelyeken a másodlagos jelvisszaverődés vagy egyéb jelminőséget rontó körülmények határozottan jelen vannak, ne fordulhasson elő téves inicializálás. Az Igazolás funkció bekapcsolásával és megfelelő beállításával a felhasználó tehát a legelőnytelenebb helyen is 100%-ig biztos lehet abban, hogy a FIX-nek minősített pozíció valóban pontos.

Triumph-LS-verify

Van az úgy, hogy egy korábban végzett mérés adatait nem a munka neve alapján szeretnénk megtalálni, hanem dátuma alapján. Ebben segít a J-Field naptár funkciója. Az alábbi ábrán a négyzetben kör és háromszög szimbólum jelzi azokat a napokat, amelyeken méréseket végeztünk a műszerrel. A megfelelő napra mutatva azonnal megnyílik a kérdéses munkaállomány.

Triumph-LS naptar

A Triumph-LS alján lévő kamerával lefényképezhetjük a bemért pontot, az elöl lévő kamerával pedig az előttünk lévő térséget. Emellett minden ponton készíthetünk hangfelvételt (pl. bemondhatjuk azt, hogy mit mértünk be, vagy információt rögzíthetünk a mérés körülményéről). Sem a fényképezéshez, sem a hanfelvételhez nem kell külön gombot megnyomnunk. Az alábbi ablakban látható módon beállítjuk, hogy melyik kamerával és mikor készüljön a fénykép, illetve milyen hosszú legyen a hangfelvétel. A művelet a mérés indításának hatására automatikusan aktiválódik.

Triumph-Ls_kép_tárolás

A fényképezéshez kapcsolódó különleges megoldás a J-Field program esetében a külpontos mérés végrehajtása fotogrammetriai módszerrel. Célszerűen akkor használhatjuk, ha több olyan pontot kell meghatároznunk, amelyek valamiért közvetlenül nem mérhetők be, és egymás közelében vannak (pl. diszcserjék egy erkély vagy falkiugrás alatt. Ez esetben négy ponton kell mérést végeznünk úgy, hogy a mérés helyén fix legyen a pozíció, és mind a négy helyről kell úgy fényképet készítenünk az elülső kamerával, hogy mindegyiken leképződjön az összes meghatározandó objektum. Az objektumok koordinátáit nem a J-Field, hanem a PC-n futtatható ingyenes Justin Link szoftver számítja ki.

Az alábbi grafikon az akkumulátor ikonra mutatást követően jelenik meg. A felső két sorban lévő gombokra mutatva beállíthatjuk, hogy mely jellemző időbeli változását szeretnénk látni a grafikonon (a példán az egyik akkumulátor feszültségszintje, áramerőssége, hőmérséklete, és a GNSS modul hőmérséklete van bekapcsolva). Az alsó kapcsolók szerint a maximum értékek jelennek meg a grafikonon. Látható, hogy a feszültségszint 7.9V-ról 7.6V-ra csökkent 4 óra alatt.

Triumph-LS_exchange

A szoftverben be van állítva a Javad FTP szerverre lépés minden szükséges adata. Így a felhasználó bármikor (akár a terepen) leelenőrizheti, hogy van-e szoftverfrissítés, amelyet érdemes lenne letölteni. Elvileg mobil internet kapcsolaton keresztül is elvégezhető a frissítés. Ehhez mindössze az Aktualizálás gombra kell mutatni. Azonban egyes frissítések többször 10 megabájtnyi adatletöltést jelentenek, tehát alaposan át kell gondolni azt, hogy a terepen végezzük-e, vagy inkább az irodában a gyorsabb és olcsóbb Wifi, vagy LAN kábel kapcsolaton keresztül.

Triumph-LS_update

A szoftver koordináta geometriai számítás funkcióival szinte bármilyen geometriai feladvány megoldható. Jelenleg 6 csoportba szervezve 24 féle számítási művelet található a szoftverben. A metszések csoportban a következő műveletek végezhetők: ívmetszés, metszés két irányszöggel, metszés irányszöggel és távolsággal, metszés belső szögekkel, metszés belső szöggel és távolsággal, két-két pont által meghatározott egyenes metszése.

Triumph-LS_metsz

A területszámítás csoportban a következőket találjuk: terület és kerület számítása, poligonhossz számítás, két féle területmetszés (legyező és párhuzamos).

Triumph-LS_terület

Előfordulhat, hogy megcsúszunk az időben, és kénytelenek vagyunk sötétedés után befejezni a munkát. Közvilágítástól mentes helyen sem kell aggódnunk, mert a Triumph-LS alján található LED lámpa meglehetősen erős fénnyel világít lefelé.

Triumph-LS_ejszaka

 

<<< Vissza az 1. részre           <<< Vissza a 2. részre           Tovább a 4. részre >>>

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer