Dr. Ashjee Javad - az élő GNSS legenda

Dr. A. JavadAshjaee Javad 28 éve a GPS/GNSS technológia élvonalában tevékenykedik, a legtöbb meghatározó technológiai újítás az Ő fejlesztő csapatának terméke. Jelenlegi vállalkozásának - a Javad GNSS Inc. - vezető konstruktőreinek többsége a kezdetek óta munkatársa. Kivételes életpálya az övé, amelyet a The American Surveyor cikke, és más források alapján próbálok röviden ismertetni.

Tanulmányai
1971, Teheráni Egyetem, B.S. fokozat (elektronika)
1973, Iowai Egyetem, M.S. fokozat (elektronika)
1976, Iowai Egyetem, M.S. fokozat (matematika)
1976, Iowai Egyetem, PhD. fokozat (elektronika)

Az USA-ba először 1972-ben érkezik 22 évesen. Teheránba 1976-ban tér vissza tanítani az Aryamehr Egyetemre, ahol a számítástechnikai osztály vezetőjeként létrehozza és menedzseli az UNIVAC-100 computer központot. Itt hozza létre az első iráni mikroprocesszor laboratóriumot, majd 1978-ban itt alkotja meg a világ első online és interaktív hallgatói regisztrációs rendszerét. Az 1980-as iráni fordulat (sah elbukik, Khomeini hatalomra kerül) után kalandfilmbe illő jeleneteket követően sikerül repülővel az USA-ba jutnia. A Trimble cég 1981-ben hirdetésben keres magas képzettségű elektronikai mérnököket. Ashjaee Javad a jelentkezésének beadását követő 24 órán belül már a Trimble Navigation alkalmazottja és Charlie Trimble mellett a harmadik elektronikai mérnökként dolgozik a legfontosabb fejlesztéseken. Saját bevallása szerint Trimble-től tanulta a vállalkozószellemet, az elkötelezettséget és a kemény munkát. Az amerikai állampolgárság megszerzése érdekében azt tanácsolják neki a bevándorlási hivatalban, hogy egy nagy cégnél vállaljon munkát (a Trimble ekkor még kis vállalkozásnak számított). Elhelyezkedik az Intel-nél, ahol 9-től 17-ig dolgozik, míg Trimble-nél 17:30-tól hajnali 2-ig.

Trimble 4000S1983: a Trimble-nél részt vesz az első kereskedelmi forgalomba kerülő geodéziai GPS vevő fejlesztésében. Javad saját kezűleg írja a vevő teljes szoftverét. A 4000S vevő még csak 4 csatornás volt, de megjelenése mégis alapjaiban változtatta meg a földmérés technológiáját.

Egy nézeteltérést követően 1986-ban elhagyja Trimble-t és a francia SAGEM céggel közösen létrehozza az Ashtech-et, amely a Trimble-hez hasonlóan szintén GPS navigációs elektronikai fejlesztéseken dolgozik. 1989-ben egy konferencián az orosz küldöttség tagjai azzal a javaslattal keresik meg, hogy dolgozzanak együtt egy GPS/GLONASS vevő létrehozásán. A következő évben már 120 orosz tudós dolgozik az Ashtech állományában Moszkvában.

Ashtech L121989: az Ashtech cég bemutatja az L12-t, amely a világon az első minden-egyben kialakítású hordozható, 12 csatornás vevő volt. Javad fejlesztéseként az Ashtech hozta létre a világon az első GPS/Glonass képességű vevőt is.

A SAGEM azonban eladja többségi (51%) részesedését egy befektetőcsoportnak, amely új vezetőt nevez ki a cég élére. Javad és az új elnök elképzelései azonban teljesen különböznek üzleti és technológiai téren egyaránt. Ezért 1996-ban üzletrésze 3.5%-ának eladásával tőkét teremt új cégének (Javad Positioning Systems) alapításához. A JPS 1998-ban mutatja be első termékeit és a cég 1999-ben már nyereséges !

Maxor GGD1999: A JPS Maxor GGD vevőjének továbbfejlesztéseként a Hiper GNSS vevő bemutatása. A Hiper volt az első 76 csatornás, teljesen integrált vevő a világon. Manapság szinte mindegyik gyártó vevője a Hiper sémáját követi.

2000-ben a Topcon Positioning System (TPS) részlegesen felvásárolja a JPS-t. Javad technológiáját a Topcon hasznosítja a GNSS alkalmazás több területén. Javad azonban megtartja tulajdonrészét és hozzáférését a technológiához, miközben más jellegű fejlesztések érdekében létrehozza a Javad Navigation Systems Inc.-t.

2007-ben alapítja az USA-ban jelenlegi vállalkozását a Javad GNSS-t amely precíz pozíció meghatározási feladatokra (pl. földmérés) fejleszt és forgalmaz GPS, GLONASS és GALILEO jelek felhasználásával működő vevőket. Ebben a vállalkozásban alkotta az első 216 csatornás Triumph chipet, amely jelen sorok írásakor már 6 féle műholdrendszer jeleit képes egyidőben venni és feldolgozni (GPS, GLONASS, GALILEO, COMPASS, SBAS, és QZSS).

 

Dr. Ashjaee Javad névhez fűződő további elsőségek és különlegességek a GPS/GNSS technológiában:

  • Az első kereskedelmi forgalomba bocsátott Galileo vevő
  • Az első MBOC jelvétel Triumph chippel a Galileo Giove-B műholdról (Javad GNSS, 2008.10.24)
  • Az első GPS L5 jelvétel (Javad GNSS, 2009.04.24)
  • A legmagasabb technológiai pontszám elérése a japán Geographical Survey Institute tenderén.
  • Jelvétel és pozíciószámítás csak-Galileo, GPS+Galileo és GPS+Glonass+Galileo szimulált jelkombinációkkal (Javad GNSS, 2009.08.19)
  • Az első QZSS (Japán) jelvétel 2010.10.29-én
  • Az első Compass (Kína) jelvétel 2011.02.04-én
  • Az első Glonass L3 jelvétel 2011.04.08-án
  • Az első LightSquared kompatibilis vevő, 2011.09.21
  • Az első jelvétel a Galileo Prn 11 műholdról 2011.12.12-én

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer