Satlab SL300 GNSS vevő GIS és földmérési feladatokhoz

SL300F

[ SL300 - SL500 összehasonlító teszt leírása ]

Felhasználók Facebookon közzétett véleménye az SL300-ról:

FB-4
FB-5
FB-6
FB-7

 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Az első magyarországi SL300

Az első magyarországi SL300 felhasználó (Kecskés Márton) véleménye (forrás: Facebook, Geodézia csoport):

Na, mostanra mindenféle helyeken (város, erdő, mező stb.) jól kipróbáltam a hétfőn átvett SatLab SL300-at, teljesen szubjektív teszt következik, hátha jó lesz valakinek valamire:

Hardver:

Kijelző:
A legkitűnőbb, a valaha láttam. 80%-ra van állítva a fényessége, prímán látszik szikrázó napsütésben is. Az érintés-érzékenysége is pont tökéletes, csak akkor veszem elő a stylust, ha vonalat akarok kijelölni, különben még egyetlen egyszer se sikerült ujjal mellényomnom. 10/10.

Minőségérzet:
Elsőrangú, semmi kínaigagyi-fílingje nincs, sehol egy sorja, egy nyekkenő billentyű. Masszív, jól néz ki, egyértelműen a gyerekkorom Volvóit idézi, nem valami Vörös Lobogó limuzint. 10/10.

Kialakítás:
Teljesen oké, de:
1. Nekem hiányzik egy könnyen megközelíthető kártyahely. Lehet bele microSD-t tenni, de csak ha a stylus hátuljára szervített csavarhúzóval kitekeri az ember az akkut, aztán nőgyógyász-módszerrel nyúlkál. Szóval dróton kommunkikál vele az ember, végül is semmi hátrány, de meg kellett szoknom.
2. A külső antenna csatlakozóhelyét egy szabadon kihúzható gumidugó védi. Rettegek, hogy elhagyom, súlyos lazaság, hogy nincs valahogy odafüttyentve a házhoz. 9/10.

Motor:
Atomszuper. Gondolom a többi 120 csatornás Novatellel hajtott masina is ilyen, de nekem, aki gyengébbhez vagyok szokva, káprázatos. Elképzelhetetlen helyeken fixál/marad fix. Sűrű bozót, baromi nagy sűrűlombú fa, vízszintesen lóbálás, semmi nem hozza ki a sodrából. A belső antennával kézből is centi pontos, most már jól megkínoztam ezzel is, centi pontos, na. Übermenő. 10/10.

Akkumulátor:
Egyszer sikerült eddig 5 és fél órát járatnom egyfolytában, 60%-ot mutatott a végén, szinte biztos, hogy hozza a Zoli által kimért 10 óra folyamatos reszelést. 10/10.

Szoftver:

Operációs rendszer: Windows Mobile 6.5.
Bocsánat, itt végképp teljesen szubjektív leszek, utálom ezt a WM-et. A történelem legfosabb kisgépekre való oprendszere, lassú mint a dögvész, ronda, primitív. Megnyom az ember egy gombot, hogy mondjuk megnézze mennyi villany van még az akksiban, semmi. Számol kettőig, háromig, egyszercsak megjelenik az új kijelző. De néha jobban megy és maga a SurvCE már jól pattog. Ugyanakkor a funkcionalitást ez semmilyen módon nem rontja, maximum bruttó két perccel hosszabb lesz egy tízórás nap. Azaz tkp. jó ez, de ha egyszer le lehetne cserélni valami normálisra, állati boldog lennék. 8/10.

Vezérlőszoftver: Carlson SurvCE 3
Nagyon szeretem, az előző gépemen is ez volt. Mindent tud, ami egy geodétának eszébe juthat a mezőn.
Viszont iszonyú erővel mutatja, milyen káros az, ha valaki (szinte) egyeduralkodó egy piacon. Elképesztő, hogya jó öreg Bruce miket enged meg magának.
Először is baromi ronda. Már amikor az ikonjára ránéz az ember (egy - feltehetőleg még 160x120-as kijelzőre tervezett - szőrös-kockás sárga védősisak egy szőrös-kockás földgömbön), nem tudja, hogy sírjon, vagy röhögjön. A belső ikonok/gombok is rondák, szőrösek, gyerekesek, ordít róluk, hogy szarnak rájuk.
Másodszor is, a Commodore-ok programozása óta teljesen magától értetődő, hogy ha egy kijelzőn a sok gomb/parancs közül egy ki van jelölve (más színű/vastagabb/kerete van), akkor, ha az ember rácsap a enterre, azt nyomja meg. Kivéve Bruce-nál. Ebben a leggyönyörűbb káosz van, hol ez nyomódik meg, hol az, a lehető legteljesebb logikátlanságban. (Nyilván ha valaki szereti inkább a képernyőt nyomkodni, annak ez nem téma, de én régimódi csávó vagyok, imádom a billentyűparancsokat.
De ezt a két rosszat tudom összesen mondani róla, és ez a kettő tagadhatatlanul szubjektív. Azt tudom, hogy a többi (TopSurv, Trimble-izé, Leica-izé stb. nekem még kevésbé tetszik.) Úgyhogy 9/10.

Fordítás:
Szörnyű coming out jön, Zoli, csukd be a szemed: én nem szeretem Zoli fordításait. Tegeződik, magázódik, a szoftverek első személyben beszélnek ("betöltöttem a koordinátákat"), szerintem nem jók, pedig (geodéta)szakmailag kifogástalanok. Fordítószakmailag nem.
Mondok példákat:
Ha csatlakozik, azt mondja: "... erült csatlakozni" (mert a többi kilóg képernyőből). Ugye ebből pont nem tudom meg, hogy nem sikerült vagy sikerült. Ha a szabványos szavakat használná Zoli ("csatlakoztatva"/"leválasztva"), akkor működne. Vagy. Nagyon könnyű a korrekcióról lecsatlakozni, ha leszólítja az embert egy ideges szomszéd. Ez jó. De ha sikerült lecsatlakozni, a pop-up ekként rikkant: "Sikeres!" Könyörgök, mi sikeres? Értem, hogy biztosan a lecsatlakozás, de ide az kéne legyen írva, hogy "Leválasztva."
Szóval én úgy kértem Zolitól, hogy az angol nyelvi fájlt hagyja benne, ő rátette a magyart tiszta jóindulatból, én meg benne hagytam eddig, hátha megszeretem. Nem szerettem meg, visszateszem az angolt.
Viszont képzelem milyen lehet a gyári magyarfájl, ha pl. Lennert Jocó ezért pénzt adott. Ezért 9/10.

Ár/érték:
Abszolút verhetetlen. Összesen két esetet tudok elképzelni indokként, hogy miért adna az ember több pénzt egy GPS-ért ma:
1. Ha olyan melói vannak valakinek, ahol van értelme annak, hogy a kontroller eltávolodjon a vevőtől (pl. mederfelvétel halászkezeslábasban stb.).
2. Érzelmi alapon, ha valaki menő márkát szeretne, vagy hűséges egy márkához.
10/10.

Összegezve:
Ez egy atombomba, mindenkinek a legjobb szívvel ajánlom, én összességében teljesen kész vagyok tőle. 10/10.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer