Vizuális kitűzés a Triumph V.S. RTK roverrel

A Javad Triumph V.S. hálózati RTK rover már eddig is 8 olyan tulajdonsággal rendelkezett, amely csak erre a vevőre jellemző.

•TELJESEN integrált
•kompenzálja az árbóc ferdeségét
•2 beépített kamerát tartalmaz
•gombnyomás nélkül is mér és tárol
•jelspektrum elemzőt is tartalmaz
•összsúlya csak 2 kg
•6 db RTK algoritmussal számol
•önállóan aktualizálja a szoftvert

Most 9. egyedi jellemzőként megjelenik a VIZUÁLIS KITŰZÉS funkció ! Ezzel az innovatív megoldással jelentősen felgyorsítható a pontok kitűzése. A gyorsaságot az garantálja, hogy elmarad a hagyományos felülnézeti grafikus kitűzés utolsó fázisában megszokott lassú, fokozatos közelítés. Lássuk, hogy történik a kitűzés a Triumph V.S. vevővel (feltéve, hogy a szoftver 1.9 vagy újabb verziószámú).

Példánkon egy olyan pontot fogunk kitűzni, amelyet előzőleg ugyanazzal a vevővel mértünk be. Először az alábbi képen megmutatjuk azt, hogy mit mértünk be.

Vizuális kitűzés 1

A kitűzés funkcióba lépve a megszokott módon kiválasztjuk a kitűzendő pontot, majd a kitűzési kép megjelenését követően azonnal megnyomjuk az "akció" gombot (bal oldali képen megjelölve).
Vizuális kitűzés 2
Ennek hatására a koordináta különbség  ablak jelenik meg. A jobbra nyíl gomb megnyomásával (jobb oldali kép) átváltunk az irányszög-távolság ablakra, majd a jobbra nyíl újabb megnyomásával megérkezünk a vizuális kitűzés üzemmódba.
Vizuális kitűzés 3
 
Ha a Triumph VS elülső kamerája nem éppen a kitűzendő pont irányába néz, akkor a kép jobb vagy bal szélén megjelenő nyíl tájékoztat arról, hogy milyen irányba kell fordulnunk. Ezt a vevő a beépített digitális iránytű segítségével tudja meghatározni. A fenti képen láthatjuk, hogy a kitűzendő pont helyét jelző zászló nem pontosan ott áll, ahol a kitűzendő pont van. Az irányt és a pont közelítő helyét azonban nagyon jó közelítéssel adja meg a szoftver. Elindulunk tehát a képen jelzett helyre a megfelelő irányban. Amikor a pont valódi helyének 1.5 méteres körzetébe érünk a kijelző automatikusan átvált az alsó kamera nézetre. Ekkor egy nyíl jelzi, hogy előre, hátra, jobbra vagy balra kell-e haladnunk. Amikor a pont valódi helyének 0.7 méteres körzetébe érünk a kijelzőn megjelenik a pont helyét jelző kitöltött kör és egy nagyobb figyelemfelhívó kör, valamint a vevő vízszintes távolsága a ponttól (DST).
Vizuális kitűzés 4
 
Ezen a képen már 1-2 cm pontossággal beazonosíthatjuk a kitűzendő pont helyét. Tulajdonképpen nem is fontos ráállítanunk az árbóc hegyét a pontos helyre, hiszen a pontjelző karót vagy szeget a kép alapján is le tudjuk verni az élőképen kijelölt pozícióra. A nagyobb pontosság érdekében azonban nem árt legalább 20-30 centiméterre megközelíteni a Triumph-VS vevővel a kitűzendő ponthelyet.
Természetesen kitűzés közben ügyelni kell az árbóc közelítő függőlegességére (5 fok eltérés megengedett, hiszen ezen a tartományon belül a Triumph V.S. képes kompenzálni az árbócferdeséget). Ennek biztosítása érdekében a kép jobb felső sarkában egy digitális szelencés libella jelenik meg. A zászló és a pont színe utal arra, hogy a pozíció minősége fix (zöld), lebegő (sárga), vagy önálló (piros). A következő pont kitűzéséhez az "akció" gombbal kilépünk a vizuális üzemmódból és a szokott módon kijelöljük a kitűzendő pontot.
 
A Javad "gyári" honlapján videó is fellelhető a funkció működéséről >>> Itt megnézheti <<<

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.

Nagyon jónak tűnik,

Nagyon jónak tűnik, kipróbálnám

NM

Immár a képalkotó Robot

Immár a képalkotó Robot mérőállomások után, az RTK GNSS technológiában is megjelenik az igazi képalkotás!


És persze, hol máshol, ha nem a Javad háza táján! :-D


Üdv; StS

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer