Intergeo 2015, Stuttgart

 

A 2015 évi Intergeo Stuttgartban került megrendezésre. Kollágáimmal egy és fél napot töltöttünk a kiállításon, és a következő megállapításokra jutottunk:

  • Kisebb területen, kevesebb kiállító és látogató jelent meg mint tavaly.
  • A vártnak megfelelően a drón technológia nagyon hangsúlyosan volt jelen.
  • A fotogrammetria integrálása hagyományos mérési módszerekkel egyre több gyártót érdekel.
  • Magyarországi látogató nagyon kevés volt.

Nézzük a fentieket fotókkal illusztrálva. Az alábbi képpel kezdem, mivel a rajta látható szlogen nem csak a lengyel drón gyártó, hanem az Intergeo 2015 szlogenje is lehetett volna: "A jövő személyzet nélküli". Megpillantását követően az agyamban először furcsa játék kezdődött a szavakkal (személyzet nélküli -> személytelen - > embertelen), de végül legyűrtem a dekadens gondolatokat, és továbbáltam.

stg1

Első utam a Javad standjához vezetett. A 2 évvel ezelőtt bemutatott Triumph-LS új funkcióról érdeklődtem (ezekről hamarosan részletes leírást fogok elhelyezni a honlapon). Szomorúan vettem tudomásul, hogy a nyár elejére igért Victor-LS kontroller, amely az imponálóan kis méretű Triumph-2 vevőhöz lenne ideális kiegészítő, még mindig nem kész a forgalmazásra. Szerencsére a T2 sok más vezérlővel együtt is rendelhető (lásd itt). Az alábbi kép jobb oldalán látható a Victor-LS vezérlő (beépített GSM/GPRS modemmel, URH rádióval, kamerával). A kiállítás végiglátogatása után megállapítottam, hogy a Triumph-LS és a Victor-LS kijelzőjének minősége messze a legjobb.

A kiállítást megelőző este, a vacsorával egybekötött Javad meetingen megtudtam, hogy a Triumph-F1 drón forgalmazásának megkezdése is csúszik 1 évet. A tervezett 2015 év tavaszi helyett a 2016 tavaszi bevezetés a dolgok jelen állása mellett tarthatónak tűnik. Árinformációt nem kaptunk, de az észrevehetően magas minőségű kivitelezés nem hagy kétséget afelől, hogy a Javad drón nem a kis beruházási keretből gazdálkodók kedvence lesz.

str03

A Satlab standján elsőként négy drón tűnt fel számunkra. Az alábbi képen a 6 motoros változat látható.

satlabdrón

A 8 motoros változat a szállításhoz könnyedén szétszerelhető és elcsomagolgató egy szivacsbéléses kofferbe.

satlab8motoros

A multikopterek mellett egy merevszárnyú drón forgalmazását is tervezi a Satlab.

satlabmerev

Mindegyik Satlab drón 20 megapixeles, APS-C méretű érzékelővel rendelkező Sony digitális kamerával lesz ellátva. A rendszer moduláris felépítésű lesz. Ezt úgy kell érteni, hogy ugyanaz a GNSS vevő, és ugyanaz a repülésvezérlő (Pixhawk) lesz a kopterekben és a merevszárnyúban is. A földi követő állomás is azonos lesz.

satlabgroundstation

Aki beszerez egy Satlab multikoptert, az a merevszárnyút GNSS vevő, kamera és földi állomás nélkül is megveheti, majd a multikopterét használhatja a merevszárnyúhoz is (hacsak nem szeretne egyidőben repülni mindkettővel). A GNSS vevő egyébként a Satlab SL300-ban is megtalálható RTK vevővel lesz azonos. Maga az RTK egység külön is kapható lesz. Az alábbi kép még nem a végleges kialakítást mutatja. A dobozban egy GPS+GLONASS képességű vevő, GNSS antenna és URH rádió (vagy GSM modem) kap helyet. A Pixhawk repülés vezérlővel való kompatibilitásnak köszönhetően sok más (nem a Satlab által forgalmazott) drónra is felhelyezhető lesz. Mi először biztosan az itt látható Sky-Hero quadkopterünkön fogjuk kipróbálni, remélhetőleg fél éven belül. A bal oldali a bázis, a jobb oldali a drónba szerelhető rover.

satlabdrónrtk

A drónoknál maradva általánosságban is elmondhatjuk, hogy minden gyártónál törekvés a korábban alkalmazott 2-3 méter pontosságú navigációs GPS vevők felváltása 2-3 cm pontosságú RTK vevőkkel.

A Satlabnál kiegészítők terén is találtunk újdonságot. A következő képen egy ultrahangos vízmélységmérő készlet látható. Hamarosan alkalmunk lesz a készülék magyarországi tesztelésére.

satlabsonar

Az SL300 típusú GNSS vevőt külső antenna és árboc nélküli kézben kezelhető eszközként is sokan használják. Ekkor azonban veszítünk a belső antennával is elérhető 2-3 cm-es pontosságból, mivel nem ismerjük az antenna magasság értékét, és nem tudjuk pontosan levetíteni a fáziscentrumot a terepfelszínre. Ezen a problémán segít a következő képen látható tartószerkezettel egybeépített kis árboc. Továbbra sem használjuk a külső antennát, így mobilabb lesz a készülék, mégis pontos X,Y és Z koordinátát kapunk a végén.

sl300arboc

Íme a Satlab új mobil szkennere ! Kisebb terek, épületbelsők, udvarok 3D modelljének a felmérésében segíthet a segway-re szerelt rendszer. Ez a megoldás a Satlab standján még csak koncepcióként jelent meg, de hasonló eszköz látható volt több más kiállítónál is, tehát lehet sikeres jövője.

Satlabmobilszkenner

A drónokkal kapcsolatos másik jól látható trend az egyre nagyobb hasznos terhet hordozni képes drónok tömeges megjelenése. A lézerszkennerek súlya nem csökkent jelentősen, tehát a drónok teherbírását kell növelni. A másik feltűnő jelenség idén az volt, hogy több kínai dróngyártó is megjelent. A következő képen egy nagy teherbíró képességű kínai hexakopter látható.

kínaidrón

A kínai geodéziai műszergyártók közül az egyik (talán a South vagy a CHC) standján láttuk az alábbi drónt. Nem volt rajta hasznos teher, koncepciónak tűnt, de jövőre már lehet, hogy repülni fog.

Southdrón

Az alábbi kopter is nagy súlyú szkenner szállítására készült. A kép nem érzékelteti elég jól a méreteit, a motortartók tenyérnyi méretűek. Ennek a lengyel cégnek a szlogenjével kezdtük....

MSP kopter

Nézzünk meg még egy hatalmasat, amelyik viszont kínai.

kínai

Nocsak, valaki szintén a Geodrone nevet adta termékének !

geodrone

Egy szlovén szoftverfejlesztő cég standján feltűnt a mi Sky-Hero alapú geodrónunk is !

skyhero-geodrone

A Sky-Hero vázszerkezetéhez nagyon hasonló koreai Align itt a Pentax színeiben tűnt fel.

Pentaxdrón

Ez itt egy olyan vállalkozás standján készült, amely a hobby kategóriába tartozó DJI Phantomra szerelt speciális kamerát.

PhantomIR

Kiváncsi voltam a Carlson új Panasonic kontrollerére. Úgy tűnik a Panasonic kínálatából a Carlson épp a legjobb méretűt választotta. Elég nagy ahhoz, hogy részletgazdag térképeket is hatékonyan lehessen vele kezelni, de ennél nagyobbal már kicsit nehézkes lenne a terepen közlekedni. A kijelző láthatósága pedig kiváló. Ugyanezzel a kontrollerrel a Geomax standján is találkoztunk, csak ott narancssárgában.

Panasonic

A Satlab GNSS vevőt a kínai Hi-Target gyárában szerelik össze, ezért megnéztük a Hi-Target standját is. Egyáltalán nem állíthatjuk, hogy valaminek a másolata, nagyon ízléses és ötletes a dizájn. Beltartalomként azonban marad a bevált Trimble BD970 board. A kontroller Android operációs rendszerű, alfanumerikus billentyűzettel, és saját szoftverrel. A középsőben Linux operációs rendszer felel a kommunikációért (akárcsak a Satlab SL600-asban).

Sok kínai gyártónál (legalább 6-nál) egymáshoz, és a Trimble R10-eshez hasonló GNSS vevőket találtunk. Itt van 3 példa.

R10

A bevezetőben említettük, hogy a fotogrammetria és a hagyományos módszerek integrálása erőteljesebben jelent meg 2015-ben. A Javad Triumph-LS esetében teljesen a vevőbe integrált a kamera, a Trimble egy sok kamerás modult fejlesztett, a Geomax pedig az alábbi képen látható megoldással kívánja elősegíteni a GNSS vevővel vagy mérőállomással be nem mérhető pontok koordinátáinak földi fotogrammetria útján történő meghatározását. A dobozban egy kamera van, amely a kontrollertől kapott utasítás hatására készíti el a fényképet. A kiértékelést ugyanaz a szoftver végzi, amelyet a Geomax mérőállomások, GNSS vevők és forgószkenner adatainak együttes kezelésére fejlesztettek.

GeomaxCamera

A Geomax új motoros mérőállomásának felső kétharmada még nagyon hasonlít "apura", a Leica 1200-ra, de a kezelőszervek már teljesen mások, és a szoftver is a Geomax által fejlesztett X-Pad, amely Windows Mobile és Android rendszeren is futtatható. A mérőállomásban tudomásunk szerint Windows Mobile van.

GeomaxWinmotor

Ha volt olyan újdonság ami meglepett, akkor a következő képen látható 2D szkenner. Kézben tartva a flexibilis nyaknak köszönhetően előre-hátra csuklik, így lesz belőle működés közben 3D szkenner. Belső terek felmérésére használható. Hatótávolsága 30-40 méter. Ára a méretéhez képest elég magas volt.

kézi szkenner

Ugyanaz a mini szkenner, csak forgó változatban.

mimiforgószkenner

A Satlabbal kapcsolatban említettem a segway-re szerelt mobil szkenner alkalmazást. A következő képen a Trimble hasonló megoldása látható. Itt egy Faro szkenner van a tolható kis kocsin. Több hasonlót láttunk az idén.

TrimbleMobilSzkenner

Nagy örömünkre 4 magyar kiállítóval is találkoztunk az idén az Intergeón. Az egyik az itt évek óta rendszeresen kiállító Digiterra Kft volt. Most nem a szoftverüket csodáltuk meg, hanem egy igéretes kialakítású Windows-os tabletet. Azért érdekes ez számunkra, mert a fentebb már említett Panasonic tablet mellett szeretnénk egy kellemesebb árfekvésű alternatívát találni a Carlson SurvPC szoftver futtatására.

digiterratablet

Mindegyik fotel foglalt volt, így nem tudtam kipróbálni ezt a relaxációs szolgáltatást. Pedig az egész napos séta után jól esett volna.

relax

Viszontlátásra jövőre Hamburgban !

 

Varga Zoltán

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer