Félreértések az Új Széchenyi Terv pályázataival kapcsolatban

Állhatna itt egy - az alábbihoz hasonló - felhívás:
 
Már 10% önerővel beszerezhet egy RTK rovert vagy mérőállomást ! 
A „Mikrovállalkozások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívás (GOP-2011-2.1.1/M) alapján akár már nettó 2 230 000 Ft értékű eszközbeszerzéshez is igényelhet támogatást.
Nem RTK rovert VAGY mérőállomást, hanem RTK rovert ÉS mérőállomást IS szeretne !
Ez az álma is megvalósulhat, hiszen a GOP-2011-2.1.1/M felhívás alapján nettó 10 millió Ft értékű eszközbeszerzésig 90% támogatást kaphat
Most kevesebb mint 300 000 Ft önerővel hozzájuthat a világ legfejlettebb GNSS technológiai megoldásait tartalmazó Javad Triumph-1 vevőhöz ! 
 
 
Tényleg hozzájuthat egy új RTK roverhez ha kb 300 000 Ft összeg van cége bankszámláján ?
 
NEM ! Ezt nem pontosan így kell érteni !   
 
Meglepődött ? Mások nem ezt állítják ? 
 
Nézzük meg alaposabban, milyen feltételekkel pályázhat, és milyen kötelezettségeket kell vállalnia.
A kisebb méretű földmérő vállalkozások számára a jelenlegi kínálatból a GOP-2011-2.1.1/M (a Közép-Magyarországi régió területére KMOP-2011-1.2.1/M) pályázati felhívás a legérdekesebb. Abban az esetben válassza ezt a lehetőséget, ha
  • az utolsó 2 évben árbevétele nem haladta meg a 200 mFt-ot,
  • vagy vállalkozása kevesebb mint 1 éve indult és üzleti terve 200 mFt alatti bevételre épül,
  • és projektje kis méretű  (nettó 2.2 mFt – 10 mFt közötti értékű eszközbeszerzés),
  • továbbá vállalja, hogy vállalkozásában a projekt befejezését követő 2 év személyi jellegű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás összegének 50%-át,
  • ezenkívül projektje 5000 főnél magasabb lélekszámú településen valósul meg
(Figyelem ! A fenti feltételek időközben változhatnak !)
Ennek a pályázatnak a keretében a 10% mértékű saját forrás mellé kaphat 90% mértékű támogatást. Ez utóbbi visszatérítendő támogatásból (mikrohitel) és vissza nem térítendő támogatásból áll. A mikrohitel a projektérték maximum 60%-a, a vissza nem térítendő támogatás pedig a projektérték maximum 45%-a lehet.
Példa: ha Javad Triumph-1 rovert szeretne beszerezni, akkor a nettó 2 550 000 Ft eszközérték esetében 255 000 Ft (10%) saját erő mellett 1 147 500 Ft (45%) vissza nem térítendő támogatás és 1 147 500 Ft (45%) mikrohitel felvételére van lehetőség. (FIGYELEM: a Triumph-1 rover ára valójában NEM 2 550 000 Ft, ez az összeg csak a példa kedvéért szerepel itt.)
 
És most jön a DE !
A GOP-2011-2.1.1/M esetében ugyanis nincs lehetőség előleg igénylésére, a vissza nem térítendő támogatás kifizetését csak a szállító számlájának teljes – és igazolt – kiegyenlítését követően lehet kérni. Tehát a példánál maradva ha megvan a 10% önerő, és megérkezett a 45% mikrohitel összege, akkor még további 45%-nak és a teljes ÁFA összegnek rendelkezésre kell állnia, ahhoz hogy a szállító (pl. GeoMentor Kft) számláját ki tudja egyenlíteni. Valójában tehát nem 255 000 Ft „saját pénz” kell a Triumph-1 vevő átvételéhez, hanem 2 040 000 Ft (a visszaigényelhető 637 500 Ft összegű ÁFA-val együtt).
 
Még egy DE !
A vissza nem térítendő támogatást csak abban az esetben kaphatja meg az igénylő, ha a mikrohitelt nyújtó pénzintézet megítéli neki a visszatérítendő támogatást. Az első szűrő tehát a pályázat sikerét illetően az, hogy a vállalkozás hitelképes-e és vállalja-e a mikrohitel felvételével kapcsolatos kötelezettségeket (kamat, stb).
 
A „Mikrovállalkozások fejlesztése” tárgyú pályázati felhívás mindezek ellenére is páratlan lehetőséget kínál a legkisebb vállalkozások számára a felzárkózáshoz, érdemes kihasználni. 
A pályázatok március 1-től beadhatók és a döntések folyamatosak, így ajánlott minél hamarabb benyújtani a pályázatokat. Az egyszerűsített pályázati jelleg által gyorsított elbírálásban, akár 4-5 héten belül támogatási döntés születhet.
 
A GeoMentor Kft ügyvezetőjeként a pályázat elkészítéséhez figyelmébe ajánlom European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézetet  (ECC).  Amíg a Sokkia Kft-t vezettem az ECC  minden Sokkia műszerbeszerzésre készített pályázata nyert !
 
 
Az ECC közel 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Eredményei: 
  • megközelítőleg 40 milliárd Forint elnyert támogatás 
  • 900 elégedett ügyfél 
  • közel 100%-os nyerési arány 
Díjmentes pályázatfigyelés, előminősítés, szakmai tanácsadás 
Fix díj nélküli, sikerdíjas pályázatírás. 
Teljes körű projektmenedzsment sikerdíjas alapon
 
Miért fix díj nélküli sikerdíjas pályázatírót ajánlok ? Aki fix díjért dolgozik, annak Ön a pályázat megírása előtt is fizet egy nem jelentéktelen összeget. Ezt követően kiderülhet, hogy az Ön cége mégsem felel meg valamelyik pályázati feltételnek, vagy a vissza nem térítendő  támogatást nem ítélik meg valami oknál fogva. Ez persze a sikerdíjas pályázatíró esetébenis előfordulhat, de ez esetben Ön mégsem fizetett ki hiába pályázatírói díjat. Másrészt a sikerdíjas pályázatíró éppen ezért el sem készíti Önnek a pályázatot, ha esélyt lát az elutasításra, hiszen így Ő sem jut hozzá munkadíjához.
Természetesen Ön szabadon dönthet. Triumph-1 vevője beszerzéséhez választhatja az ECC-t, vagy más pályázatírót.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer