Hi-Target iRTK5 vevő

iRTK5_

Megérkezett hozzánk a Hi-Target legújabb, a "high-end" (csúcs) kategóriába sorolt terméke, az iRTK5 GNSS vevő. A csúcskategóriába sorolást indokolttá teszik a készülék műszaki paraméterei, kivitelezése és felszereltsége. A műszaki adatokat ezen írás végén ismertetjük, most nézzük át a felszereltséget.

A meglehetősen kis méretű kemény falú hordtáskát kinyitva figyelmünket először az igényes kivitelű iHand30 adatgyűjtő vonja magára. Az Android 6.0 operációs rendszerrel szállított terepálló készülék kb.10 óra működési időt biztosító akkumulátorral szállítják. Az akkumulátor tartórekeszében találunk két SIM kártya és egy SD kártya tartót. Az adatgyűjtőbe épített modemmel 2G, 3G és 4G hálózaton kapcsolódhatunk az internethez.

Az iHand30 adatgyűjtőn a Hi-Target saját fejlesztésű Hi-Survey Road elnevezésű alkalmazása futtatható. A névből nyilvánvaló, hogy az alkalmazást professzionális földmérők igényeinek kielégítésére szánták, sőt ezen belül az útépítési feladatok kiszolgálása is cél.

A Hi-Survey Road fejlesztése folyamatos, és magyar nyelvű kezelőfelületének fordításával is igyekszünk lépést tartani a fejlesztőkkel.  

Az iRTK5 készüléket elsősorban az iHand30 adatgyűjtővel és a Hi-Survey Road alkalmazással hozzuk forgalomba, de igény esetén a Handheld NautizX8 adatgyűjtőjével és SurvCE v6 szoftverrel is tudjuk szállítani. Megjegyezzük azonban, hogy - bár a Hi-Survey Road funkciógazdagságban elmarad a SurvCE mögött - a Hi-Survey alkalmazással jobban kihasználhatók az iRTK5 alább ismertetésre kerülő különleges képességei.

iRTK5_batteryHa a vevő szemrevételezése előtt megnézzük a kiegészítőket, akkor ismét annak a megerősítését látjuk, hogy ez a készülék a csúcskategóriába sorolandó. A teleszkópikus árbóc, annak védőtokja, az adatgyűjtő tartóbilincse, az akkutöltők és az akkumulátorok mind gondos tervezésről, és igényességről árulkodnak. Külön említést érdemel az, hogy a vevőhöz szállított 2 db nagy kapacitású (egyenként is minimum 8 óra üzemidejű) akkumulátoron 4 db apró LED jelzi vissza számunkra a töltöttség szintjét. Ehhez csak az akku felületén található kis gombot kell lenyomnunk.

Az akkumulátorok töltését egy dupla rekeszes külső töltővel végezhetjük.

Az eddig felsoroltakon kívül találunk még a műszerdobozban egy GSM és egy URH antennát. Az iRTK5 műszerházán belül ugyanis egy 4G képességű Huawei modem és egy URH rádió is található. A külső GSM ntennát nem kötelező használnunk, mivel a műszerházon belül is van egy GSM antenna, azonban ha olyan területen dolgozunk, ahol gyenge a mobil térerő, célszerű felcsavarozni a sokkal jobb vételi jellemzőkkel bíró külső antennát. A gyártó állítása szerint a "gyári" URH antenna is nagyobb hatótávolságot biztosít, mint a hasonló megjelenésű más gyártmányú antennák.

iHand30Ha kivesszük a vevőt a hordtáskából, azonnal szembe tűnik az előlapon található színes, érintésérzékelős 24x24 mm méretű OLED kijelző. Munka közben ezen keresztül kapunk információt a vevő állapotáról (és természetesen a hangüzeneteken keresztül is), továbbá ezen keresztül elvégezhetünk bizonyos beállításokat. Például, ha statikus észlelést szertnénk végezni, akkor beállíthatjuk a rögzítési időközt, és elindíthatjuk a nyers adat tárolást. A vevő belső memóriájában utófeldolgozásra kész RINEX formátumban tárolja az észlelés eredményét. A pendrájvra történő másoláshoz egy OTG kábelt is találunk a dobozban, amelyet a vevő alján található USB aljzatba dughatunk. A vevő alján még egy soros portot is találunk, amelyen keresztül külső eszközre küldhetjük a pozíciót NMEA formátumban, vagy külső rádiót csatlakoztathatunk rajta keresztül a vevőhöz.

 

Magában a vevőegységben a Trimble legújabb GNSS lapkáinak egyike, a BD990 elnevezésű 336 csatornás, GPS, GLONASS, GALILEO, és BEIDOU jelek vételére és feldolgozására alkalmas terméke található. Első tesztméréseink igazolták azt a gyártói állítást, hogy az újrainicializálás rendkívül gyors, akár 4-5 másodpercen belül megtörténik. Fedett mérési helyszínen - magas épületek és fák közelében is - gyors és megbzható pozíció meghatározásra számíthatunk. És ha ez nem lenne elég, akkor a Hi-Target erre még rátesz egy lapáttal, a Hi-Survey Road alkalmazásban bekapcsolható Kvázi-Dinamikus RTK technológiával. Ez a megoldást akkor használhatjuk, ha nagyon fedett területen - pl. lombkorona alatt vagy közvetlen közelében - kell pontot meghatároznunk. A szoftver ebben az esetben a nyers mérés utófeldolgozását kombinálja az RTK észleléssel. Így egy kb. 1 percig tartó észlelés végén az ilyenkor elvárható 10-15 cm megbízhatóságú pozíció helyett, egy legalább 5 cm megbízhatóságú pozíciót kapunk eredményként.

Tilt_iRTK5A vevő műszerházán belül dőlésérzékelők és elektronikus tájoló is található. Ennek köszönhetően akár ferdén tartott árboccal is dolgozhatunk, ha a Hi-Survey Road alkalmazásban bekapcsoljuk a ferdeség korrigálást. Az iRTK5 vevőben 2019 decemberétől IMU technológia végzi az árbocferdeség hatásának javítását. Ez a megoldás nagy (pl. 45 fok) dőlés esetén is pontos eredményt biztosít, emellett a digitális iránytű kalibrálására sincs szükség. A dőlésszenzorok jól használhatók az automatizált mérés során is. Ez esetben gombnyomás nélkül tárolhatunk pozíciót, egyszerűen úgy, hogy a bemérendő ponton közel függőlegessé tesszük az árbócot.

 

Említettük fentebb, hogy a Hi-Survey alkalmazással jobban kihasználhatók az iRTK5 speciális képességei. Ez azért van így mert sok beállítási lehetőség jelenleg csak a Hi-Survey-ben érhető el, a SurvCE-ben nem. Ez azonban sok esetben nem nagy hátrány, mivel a vevő konfigurálása teljes részletességgel elvégezhető webfelületen keresztül is. Ehhez iOS vagy Android opereációs rendszerű telefonunk WiFi-jével csatlakozzunk az iRTK5 vevőhöz, a kezelési leírásban megadott IP címet bebillentyűzzük az internet böngészőbe, majd a megjelenő weblapon keresztül elvégezhetjük a szükséges beállításokat.

Ha már megemlítettük a WiFi-t, akkor folytassuk a vevőbe integrált vezeték nélküli technológiák közül az NFC-vel. Ez a képesség a vevőben és az iHand30 adatgyűjtőben is megtalálható. Ha az adatgyűjtőt megfelelően közel tartjuk a vevőhöz (kb. 1 cm), akkor ennek hatására automatikusan elindul a Hi-Survey Road alkalmazás, automatikusan létrejön a Bluetooth kapcsolat az adatgyűjtő és a vevő között, végül a vevő automatikusan csatlakozik a hálózati korrekció szolgáltatóhoz (ha erre az üzemmódra volt legutóbb beállítva).

Folytatva a vezeték nélküli szolgáltatások sorát végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk, hogy az iRTK5 olyan antennával van ellátva, amely a műholdról sugárzott, globális lefedettségű korrekciós jel szolgáltatás igénybe vételére is lehetőséget biztosít. Ha tehát olyan helyszínen dolgozunk, ahol sem alappont hálózat, sem mobil internet szolgáltatás nincs, akkor a PPP technológia alkalmazásával határozhatjuk meg pozíciónkat.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=2CXo6BQq0Go

Ismertető a gpstakarok.com honlapon: >>> kattints ide <<<

Műszaki adatok

Műhold követés

 • 336 csatorna
 • GPS (L1C/A, L2E, L2C, L5)
 • GLONASS (L1C/A, L2C/A, L3)
 • BeiDou (B1, B2, B3)
 • Galileo (E1, E5a, E5b, E5AltBoc, E6)
 • IRNSS (L5)
 • SBAS L1, L5, (WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN)
 • L-Band/PPP: Hi-RTP

Adatkezelés

 • 5 Hz jelfrissítés
 • RTCM 2.1, 2.3, 3.0, 3.1, 3.2 és CMR korrekció formátum támogatása
 • NMEA adatkivitel

I/O Interfészek

 • 1 x RS232 soros port, külső tápcsatlakozó
 • 1 x USB 2.0
 • 1 x Bluetooth 4.0
 • NFC
 • 1 nyomógombos kezelőpanel
 • OLED érintésérzékelő kijelző, 24x24 mm
 • Internet modem: 2G, 3G, 4G
 • URH rádió: 403-473 MHz, max. 1Watt
 • Belső memória: 16GB (RINEX tárolás)

Pontosság

 • RTK : Horizontális: 8 mm + 1 ppm, Vertikális: 15 mm + 1 ppm
 • PP : Horizontális: 2.5 mm + 0.1 ppm, Vertikális: 3.5 mm + 0.4 ppm
 • RTK Inicializálás : tipikusan 2-10 másodperc, 99.9% megbízhatósági szinten

Tápellátás

 •  Külső tápellátás soros porton : 6-28 V / 2A
 •  Cserélhető belső 6800 mAh/7.4 V Li-lon akkumulátor
 •  Működési idő akkumulátorral : 10 óra

Környezeti jellemzők

 • Por- és víztűrés: IP67
 • Törés, rázkódás: 2 méterről leejtést túléli

Fizikai jellemzők

 • Méret : 158 mm x 98 mm
 • Súly : 1220 gramm akkumulátorral

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer