Javad nem a "Koalíció a GPS megmentéséért" tömörülés mellé állt

A 2011-es év az USA-ban a LightSquared és a GPS szektor közötti harctól volt hangos.

LightSquared logoA LightSquared nem kevesebbet tűzött ki célként, mint hogy 4G vezeték nélküli hálózattal fedi le az USA egész területét néhány éven belül. A LightSquared által kiépített új hálózat műholdas és földi kommunikációt egyaránt használna, így olyan helyekre is eljutna az internet, ahová a meglévő szolgáltatók képtelenek gazdaságos hálózat üzemeltetésre. Ráadásul az új hálózat a le- és feltöltési sebesség terén is jelentős előrelépést jelentene. Ennek a hatalmas üzleti lehetőséget - és a kormányzat számára jelentős adóbevételt - biztosító projektnek az indulása mellett komoly erők állnak. Ugyanakkor a LightSquared hálózatot ellenzők tábora is erős és hasonlóan súlyos érdekek állnak mellettük.

A probléma a LightSquared szolgáltatásával ugyanis az, hogy az általuk használt frekvencia interferenciát okoz a GPS rendszer L1 frekvenciájával, így bizonyos helyeken lehetetlenné teszi a GPS vevők használatát. A GPS gyártókat és jelentősebb felhasználókat tömörítő "Coalition to Save Our GPS" szervezet tagjai azt állítják, hogy a probléma technológiai megoldása nem áll rendelkezésre, és kifejlesztése túl sokba kerülne. Ők legszívesebben a máglyán látnák a LightSquared alapító okiratát.

Javad LSQ szűrőA Javad GNSS Inc nevet azonban hiába keressük a szervezet tagjainak listájában, ugyanis Ashjaee Javad, a cég tulajdonosa és vezetője kijelentette, hogy vállalkozása megtalálta a megoldást. Ashjaee Javad szerint a problémát az okozza, hogy a GPS gyártók - beleértve saját magát is - nem fejlesztettek ki elegendően jó hatékonyságú sávszűrőket. Az Ő fejlesztőgárdája San Joséban néhány havi munkával létrehozott egy olyan szűrőt, amelyet a Javad gyártmányú GPS vevőkön kívül más gyártók jövőben megjelenő és már használatban lévő vevőibe építve az eszközök "LightSquared-tűrővé" válnának. Állítását objektív laboratóriumi teszt is igazolta (lásd itt)

A GPS-ek „megmentésén” dolgozó – tömörülés nem teljesen elégedett ezzel a megoldással. Véleményük szerint az, hogy egyetlen szállító azt állítja, véglegesen megoldotta a problémát, nem vehető teljesen komolyan. Hosszú harc után sikerült meggyőzniük az Egyesült Államok távközlési hatóságát, így az FCC 2012 februárjában visszavonta a LightSquared hálózat kiépítésére kiadott engedélyét. A LightSquared (és Javad) azonban nem adja fel. A vita folytatódik.

Számunkra (a Javad képviseletét ellátó GeoMentor Kft-nek, és a Javad vevőket használó ügyfeleinek) ebből a történetből az az információ legfontosabb, hogy Javad ismét a megelőzte a korát. Megnyugtató érzés tudni, hogy olyan gyártó termékeit használjuk, amely vitathatatlanul nem a problémák elkenésén, hanem hatékony megoldásán dolgozik.

További információk ebben a témában:

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer