Internet kapcsolati teszt 3 féle GNSS vevővel a kőszárhegyi kőbányában.

Tisztelt Olvasó !

Az alábbi leírás nagy részét egyik földmérő ügyfelem készítette. Az általam beszúrt kiegészítéseket zöld színnel emeltem ki.

Varga Zoltán, GeoMentor Kft


Röviden összefoglalom a tapasztaltakat a tulajdonunkban lévő két különböző márkájú GNSS vevő, valamint a GeoMentor Kft tulajdonát képező JAVAD TRIUMPH-1 és a JAVAD TRIUMPH-VS összehasonlításában:

Előzetes információk:

Az összehasonlításra a Kőszárhegy melletti kőbányában került sor. A bánya - részben monumentális méreteinél fogva - ideális mérőterep több szempontból is: GPS számára kipróbálhatók a részben fedett, kis GPRS-térerővel rendelkező helyek mérhetőség, működő képesség szempontjából, mérőállomások esetében a 0-900 m között bármilyen felületi távolság beállítható, a műszerek kipróbálhatók a passzív felületre való mérőképességük szerint.

Mi több alkalommal éltünk a lehetőséggel, természetesen mindenkor kértük és megkaptuk a bánya engedélyét. Ismeretes: a bánya veszélyes üzem, idegenek csak felügyelettel látogathatják.

Kőszárhegy-1

Magáról a próbáról:

A műszereket mindhárom szolgáltató kártyáival kipróbáltuk. Legjobban - meglepetésre - a VODAFONE-kártyával működött a két JAVAD, az én két műszereimbe nem tettük ezt be, mert nincs egyelőre ilyen kártyám, talán majd lesz. Azt tudtuk, hogy a bányában a T-MOBILE a leggyengébb,  a TELENOR elfogadható, de nem erős. Főleg a TELENOR-ra koncentráltunk. A bánya vezetője is megerősítette, hogy a területen a Vodafone jelerőssége a legmagasabb.

Az én két műszerem azt adta, amit vártunk: a 2010 évben beszerzett vevőnk a terület egy részén, ahol próbáltunk, nem találta a GPRS-kapcsolatot, míg a 2011 év elején beszerzett vevő némi keresgélést követően felcsatlakozott. A JAVAD-ok is tudtak csatlakozni. Érdemes tudni, hogy a tesztre kiválasztott rész egy viszonylag keskeny, mély terület a bányán belül, magas falak között.

Kőszárhegyi GSM teszt-2

A próba legfőbb eredménye az volt, hogy a Javad TRIUMPH-1 és a mi újabb vevőnk csaknem egyformán működött. Ez nem is volt nagyon meglepő hiszen a konfiguráló programjaik használatával kiderítettük, hogy mindkettőben ugyanannak a gyártónak ugyanazon típusú GPRS modemje található. A GPRS-kapcsolat szinte mindig ugyanott és ugyanabban az időpontban szakadt meg és jött létre ismét mindkét vevőnél. A két műszer szoros versenyben volt, a TRIUMPH-1 egy hajszállal gyakran megelőzte a mi vevőnket (értsd: a Triumph-1 többnyire 4-5 másodperccel korábban csatlakozott vissza a hálózatra). A Triumph-1 kicsivel stabilabban tartotta a kapcsolatot, kevesebbszer következett be a néha 8-10, máskor 15-20 másodpercig tartó korrekció kimaradás. Bár a modem mindkét vevőben azonos volt, a Triumph-1 jobb GPRS antennájának hatása itt megmutatkozott. A csatlakozás, ahol sikerült, mindkét műszeren gyorsan teljesült, mindig kevesebb mint 10 másodpercen belül fix megoldást eredményezett. A tesztet a 12-15 óra közötti időszakban végeztük. Az ionoszféra rendellenesség ezidőtájt szokott inicializálási problémákat okozni. Sajnos azt nem tudtuk megállapítani, hogy ebben az időszakban éppen magas volt-e a hálózati ionoszféra maradékhiba, mivel a mobiltelefonokkal a gyenge térerő miatt nem tudtuk elérni a www.gnssnet.hu/pda lapot. A rendkívül gyors inicializálásból következően valószínűleg alacsony volt a maradékhiba.

Kőszárhegyi GSM teszt-3

A Triumph-VS vevőt is csak a T-MOBILE és a TELENOR kártyával használtuk, bár valójában csak a bányának egy bizonyos részén kapcsoltuk be. Nem mozogtunk vele a területen mint a Triumph-1 vevővel. Végülis csak azért volt jelen, mert egyedül ennek a készüléknek a kijelzőjén tudtuk számszerűen megnézni a mobilszolgáltatók jelerősségét. Íme az eredmények:

Vodafone: 90, Telenor: 98, T-Mobile: 103 (jónak mondható a jelerősség, ha a szám 70 alatt van)

Kevés szó esett a korábban beszerzett vevőnkről. A kérdéses területen ez a vevő nem tudott felcsatlakozni, ezért ő nem volt versenyben. Általában szerencsés a helyzetünk - nekünk a két vevővel - olyan szempontból, hogy ritka az olyan terület, ahol egyik GPS-ünk sem csatlakozik eredményesen, az már többször előfordul, hogy egyik vagy másik valahol gyakrabban lebegő pozícióra vált. Ha később, tavasszal alkalom nyílik hosszabb, több napos tesztelésre ismét elvinnünk a TRIUMPH-1-et, nagyobb tapasztalatra tehetünk szert.

A T-MOBILE-kártyával is kipróbáltuk a TRIUMPH-1-et: rövid időre tudta hozni a fix pozíciót, jóllehet, normál GSM térerő is alig volt, majd elveszett a GPRS kapcsolat.
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer