GPRS kapcsolati megoldások tesztje Fiad településen - 2011.10.14.

A teszt előzménye

A GeoMentor Kft létrehozását megelőző évben adtam át egy Somogy megyében tevékenykedő földmérő kollégának egy olyan GNSS vevőt, amely a vezérlőegységbe épített GPRS modem alkalmazásával veszi az RTK korrekciót a GNSSnet.hu szolgáltatótól. A kolléga a műszer átvételét követően többször is jelezte, hogy vevője sok belső-somogyi településen képtelen stabil GPRS kapcsolatra, miközben más gyártók vevőit használó kollégái ugyanott ugyanazzal a mobil szolgáltatóval gond nélkül dolgoznak. Később kiderült, hogy ezeken a területeken más mobil szolgáltató SIM kártyájával a vezérlőegységbe épített GPRS modem is stabilan dolgozik. A földmérő kolléga alapproblémája tehát megoldódott.

Mivel a GeoMentor Kft honlapján a Tudásbázisban egyszer már foglalkoztam a GPRS kapcsolat okozta nehézségekkel (lásd ezen a helyen), úgy döntöttem, hogy kipróbálok több különféle GNSS vevőkonfigurációt is Belső-Somogy egyik problémás területén. A helyszín: Fiad település (a linkre kattintva google térképen tekintheti meg hogy hol jártam).

A tesztben a következő konfigurációk vettek részt:

  • Javad Triumph-1 vevő beépített modemmel és külső antennával
  • Javad Triumph-1 vevő a Nautiz X7 vezérlőbe épített modemmel és antennával
  • Javad Triumph-VS vevő beépített modemmel és a vevőtesten belül található antennával
  • SatLab iSurvey SL500 vevő beépített modemmel és a vevőtesten belül található antennával

A teszt végrehajtása

Az észleléseket délelőtt 9 és 10.30 között végeztem. Mindegyik vevő a talajtól kb. 2 méteres magasságban működött a teszt során. Mindegyik GPRS modembe ugyanazt a SIM kártyát helyeztem és mindegyik vevővel ugyanarra a mountpointra csatlakoztam (ez utóbbinak nincs jelentősége). A beillesztett képeken jól látható, hogy fix vagy nem fix a pozíció, illetve az, hogy hány másodperc volt a korrekció késése.

Erre hivatkozásra kattintva megnézheti a képek eredeti méretben, így belenagyítva jobban szemügyre vehető a kijelzők tartalma. A képek egyúttal jól szemléltetik, hogy mennyire jól láthatók az egyes készülékek kijelzői közvetlen napfényen.

Az összefoglaló a cikk végén olvasható.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az első képen látható konfiguráció a gyenge térerősség ellenére gyorsan csatlakozott a GPRS hálózathoz, hiszen a nagy teljesítményű antenna ezt szinte garantálta. A kapcsolat a csatlakozás kb 5 percig tartó ideje alatt stabil, a késés értéke mindvégig 1 mp volt. Érdemes azt is megfigyelni a képen, hogy a HRMS és a VRMS értéke is rendkívül alacsony. Különösen akkor kap ez jelentőséget, ha összevetjük a 3. képpel, ahol kevésbé stabil kapcsolat mellett jóval magasabb értékeket látunk.    

Triumph-1 és Archer szántóban

Triumph-1 NautizX7 16mp

A fenti képen látható Nautiz X7 készülék (azonos a Getac PS236 és a Topcon FC236 készülékkel) beépített modemje viszonylag kis méretű antennával rendelkezik. Az első csatlakozás indításakor a készüléket mellmagasságban tartottam, hiszen a földmérő az árbócra rögzített vezérlőegységet is kb. ilyen magasan tartja. Csak a fénykép készítésekor emeltem fel szemmagasságba. Mellmagasságban a vezérlőegységbe épített modem képtelen volt csatlakozni a GPRS hálózathoz, mivel a jelerősség nagyon gyenge volt, és a kis antenna hatékonysága meg sem közelíti a Triumph-1 GPRS antennájának hatékonyságát. A fejem fölé emelve is csak az 5. próbálkozás után sikerült internet kapcsolatot kiépíteni. Ezután már sikerült a beállított mountpointra csatlakozni és venni a korrekciót. A kapcsolat azonban nem volt stabil, a késés értéke időnként elérte a 15 másodpercet is. Közvetlenül a csatlakozást követően, amikor még csak 1-3 másodperc között volt a késés, inicializálni is sikerült. Mivel a Triumph-1 vevő úgy volt beállítva hogy csak 28 másodpercnyi késés után vesse el a fix pozíciót,  a nagy késések időszakában is fix maradt a megoldás. A pozíció megbízhatósága azonban ekkor láthatóan csökkent. Az alábbi kép akkor készült, amikor a késés 1 mp volt.

Triumph-1 NautizX7 1mp

Az alábbi képen látható Triumph-VS vevőben ugyanaz a GPRS modem található mint a Triumph-1 vevőben, GPRS antennája azonban kisebb méretű és gyengébb teljesítményű. Az első képen jól látható, hogy valóban gyenge a térerő (-97 dBm), a késés (Delay) 1 másodperc. A késés értéke néha 10 másodpercre növekedett. Ez a kép azonban a 4. kapcsolódási kisérletet követően készült. Az első három kapcsólódás nem volt sikeres.

Triumph VS jelerősség

A következő lépen az RTK Fixed alatt az is látható, hogy a középhiba a fix minőség ellenére kissé magas.

Triumph VS RTK Fix

Végül egy számomra eddig ismeretlen konfiguráció következett, amelyet a Nürnbergben szeptember végén megrendezett Intergeo kiállításon ismertem meg. A készülék a Svédországban bejegyzett SatLab A.B. terméke. Mint a fotón látható a vevőbe épített modemnek nincs külső antennája, az is a vevőtestben található. Ebből következően mérete nem lehet túl nagy. Érdekessége a konfigurációnak az, hogy a vezérlőegységben is van beépített GPRS modem, azonban a teszthez csak a vevőbe épített modemet tudtam használni, mivel a SurvCE telepített verziója az SL50 vezérlőbe épített modem használatát nem támogatja.

SL500 1 mp

Az SL500 vevő – a Javad Triump vevőkhöz hasonlóan – akár vezérlőegység alkalmazása nélkül is képes automatikusan kiépíteni az internet kapcsolatot, majd ezt követően csatlakozni a legutóbb alkalmazott beállításokkal a hálózati korrekció szolgáltatóhoz. Mire az SL50 vezérlőre telepített SurvCE programal beléptem a Monitor/Skyplot funkcióba a vevő már csatlakozott a beállított mountpointra és fix volt a pozíció minősége (ugyanez történt a Javad Triumph-1 vevővel  és Archer vezérlővel végrehajtott tesztnél is). Az SL500 vevőbe épített GPRS modem stabilan tartotta a kapcsolatot, bár a kb. 5 percig tartó észlelés közben 1-2 alkalommal – a következő képen látható módon – 16 másodpercre növekedett a késés értéke. Megfigyelhető, hogy a HRMS és VRMS értékek is nagy megbízhatóságról tanúskodnak.

SL500 16mp

Ami figyelemre méltó: a kínai összeszerelés ellenére a svéd SatLab ragaszkodott néhány európai alkatrész beépítéséhez, így a GPRS modem és az antenna is az olasz Telit terméke. Nincs információm az SL50 vezérlőegység összetevőinek származási helyéről, azonban érdekességként megjegyzem, hogy az 533 Mhz processzort tartalmazó készülék érzékelhetően gyorsabban tölti be a SurvCE programot és a nagy méretű DXF fájlt is mint a 800 Mhz processzorral rendelkező Nautiz X7 vagy az 520 Mhz processzorral szerelt Archer. Emellett kijelzője közvetlen napfényen egyértelműen jobban látható, mint Nautiz X7 készüléké, és felveszi a versenyt az általam egyértelműen legjobbnak tartott Archer kijelzővel.

Összefoglalás

A bevezetőben hivatkozott GeoMentor Tudásbázis cikk megállapításai helytállóak. Gyenge térerő estén stabilabb és nagyobb megbízhatóságot nyújtó internet kapcsolat építhető ki az árbóc tetején elhelyezett vevőegységbe integrált GPRS modemmel, és nagy méretű (jobb teljesítményű) GPRS antennával. Ott ahol a teszt helyszínén tapasztaltnál is gyengébb a SIM kártyát biztosító mobiltársaság szolgáltatása, joggal feltételezhetjük, hogy a Triumph-1 és SL500 vevőkkel még képesek leszünk kapcsolódni az RTK korrekciót szolgáltató hálózathoz és esetleg megszakításokkal ugyan, de elvégezhetjük a mérési feladatot. A vezérlőegységbe épített GSM/GPRS modemekkel azonban – mint azt az első oldalon említett földmérő kolléga tapasztalata is mutatja – gyenge jelerősség mellett nem lehetünk igazán sikeresek. Hozzá kell tennem még, hogy a mérés helyszínén egy másik szolgáltató SIM kártyájával kb. -60dBm jelszint mellett mindegyik vevőkonfigurációval stabil volt az internetkapcsolat.

A legjobb megoldás az, ha a Magyarországon működő mindhárom mobilszolgáltatótól beszerzünk mobil-internetre alkalmas SIM kártyát (egyiket havi rendszeres előfizetéssel, a másik kettő legyen inkább feltöltős). Ha a modembe helyezett SIM kártyával nem működik a kapcsolat, akkor cseréljünk kártyát, de el ne felejtsük a szoftverben átállítani az APN-t !

A legeslegjobb megoldás azonban egyértelműen az, ha Javad gyártmányú vevőt szerzünk be, mert azokba 2 db SIM kártya helyezhető (ha a vezérlőegység GPRS modemet is tartalmazó Nautiz X7, akkor egyedülálló módon 3 SIM kártyát befogadóvá válik az RTK rover konfigurációnk !). Ez esetben nem kell cserélgetnünk a kártyákat és átállítgatnunk az APN-t, hanem elegendő kényelmesen a vezérlőszoftverben elvégezni a szolgáltató váltást. 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer