A SurvCE szoftver fejlődéstörténete

 

A SurvCE v6 legfontosabb újdonságai

A Carlson Software Inc. 2018 júliusában adta ki a SurvCE és a SurvPC szoftverek 6-os verzióját. Az újdonságok és javítások listája a "Release Notes" dokumentumban több oldal terjedelmű. A legfontosabb újdonságok a 6.0 változatban a következők:

 1. Új modullal bővült a SurvCE, amelynek neve Hybrid+. Ez a modul a mérőállomás és a GNSS vevő együttes használatát emeli az eddiginél sokkal magasabb szintre. A Hybrid+ modult azoknak a felhasználóknak érdemes megrendelniük meglévő konfigurációjukhoz a v6-ra frissítéssel együtt, akik a mérőállomáshoz és a GNSS vevőhöz ugyanazt a vezérlőegységet (adatgyűjtőt) használják.
 2. A mérőállomások különféle üzemmódváltásait megkönnyítő új ikonok jelentek meg a kezelőfelületen.
 3. Google térkép megjeleníthető akár egy vektorgrafikus (dxf/dwg/shp) térképpel együtt is. Ez a funkció a térkép ablakban érhető el az Eszköz menü "Web térképek" tételében. Működéséhez természetesen az is szükséges, hogy a kontrolleren legyen internet kapcsolat.
 4. Külpontos pontkitűzés is végezhető abban az esetben, ha a kitűzendő ponthely nem közelíthető meg (pl. egy bokor áll a ponthelyen). Ennek végrehajtásához a kitűzendő pont kiválasztására szolgáló ablakban be kell kapcsolni a "Takart pont" opciót. Ezután a Pont kitűzés programban a kitűzendő ponttól megfelelő távolságra be kell mérni és meg kell jelölni egy segédpontot, pontosan ugyanúgy, mintha már a kitűzött pontot mérnénk be. Ennek hatására a SutvCE létrehoz egy vonalat a segédpont és a kitűzendő pont között. Nincs más dolgunk mint a keletkező egyenesen még egy segédpontot kitűzni és megjelölni úgy, hogy a távolsága a ténylegesen kitűzendő ponttól lehetőleg kerek egész érték legyen (0.50 m, 1.000 m, 2.000 m, stb).
 5. Kitűzést segítő hangüzenetek (ezek várhatóan a 6.01 változatban fognak megjelenni).
 6. Dupla prizmás jelrúd használatának támogatása külpontos beméréshez. A mérés elvégezhető a külpontos mérés ikonra mutatást követően a "2 Point" lapon található lenyíló listából a "2 prizmás rúd" lehetőséget választva.
 7. A snap (Tárgyraszter) ikonok a Pont mérés ablakban is elérhetők és használhatók, így mérés közben is végezhetünk rajz szerkesztést.
 8. Az új "Felület ellenőr" funkció a "Magaság eltérés" programba lépve kapcsolható be. A felületmodell betöltését követően a térképen bármely felületmodell pont kiválasztható (akár a 7.pontban említett tárgyraszter ikonokkal). Az ablak jobb felső negyedében megjelenik a választott pontra vonatkozó eltérés érték.

 

A SurvCE v5 legfontosabb újdonságainak leírását alább olvashatja.

A Carlson Software Inc. 2016 áprilisában adta ki a SurvCE és a SurvPC szoftverek 5-ös verzióját. Az újdonságok és javítások listája a "Release Notes" dokumentumban több oldal terjedelmű. A magyarországi felhasználók számára érdeklődésre számot tartó újdonságokat az alábbiakban ismertetjük.

 1. Hosszú pontelnevezések és leírások. Ha az új munka megnyitásakor a névbővítményt "crd"-ről "crdb"-re módosítjuk, akkor akár 255 karakter hosszúságú pontneveket és leírásokat is megadhatunk a pontok tárolásakor. A "crd" névbővítményű munkákban maximum 9 karakter hosszúságú lehet a pontszám.
 2. Gyorskódolás. A pontok kóddal (leírással) való ellátása, a pont mérésének indítása, és a pont tárolása egyetlen gombnyomással megvalósítható. A gyorskódolás használatához a "PONT MÉRÉS" ablakban mutasson a "Konfigurál" (csavarkulcs&kalapács) gombra, majd az "Általános" lapon lévő beállítás lista elején kapcsolja ki a "Kód/Fotó/Ismétlő a mérés után" lehetőséget, továbbá a lista legalján kapcsolja be a "Kód gombok használata" lehetőséget. A "Nézet" lapon válassza a "Kódolás" listából a "Gyorskód" lehetőséget. Ennek hatására a "PONT MÉRÉS" ablak alsó részén a Kódlista nyomógomb ikonja megváltozik, egy villám jelenik meg rajta. A gyorskódolós méréshez mutasson a "villámos" kódlista gombra. A megjelenő ablakban kapcsolja be a "Kódgomb mér" lehetőséget. Ezt követően a lapon megjelenő kódgombok bármelyikére mutatva elindíthatja a mérést. A pont a mérés végrehajtását követően automatikusan tárolódik a választott kóddal. A gyorskódolás üzemmódban nem látszik a térkép. A térképhez való visszatérés érdekében mutasson a jobb felső sarokban lévő ikonra.
 3. Gyors antenna- ill. jelmagasság váltás. Elsősorban mérőállomással végzett mérés esetén hasznos, bár a több fix értékre is beállítható GPS árbocok mellett is jól használható, ha előfordul az árbocmagasság módosítása.  A "PONT MÉRÉS" ablakban mutasson a jobb alsó negyedben található jelmagasság ikonra. A megjelenő lapon 4 előre magadható magasságú jelmagasság lehetőségből választhat a megfelelő "Jm #n" gombra mutatással. Írja be az adatmezőkbe a leggyakrabban alkalmazott magasság értékeket, majd mutasson a megfelelő gombra. Az alap "Jm #n" címkéket is átnevezheti, ha a jobb felső sarokban lévő konfigurálás gombra mutat. A gombok címkéje lehet pl. az esetlegesen különböző magasságúra állított prizmarudak kezelőjének (figuráns) neve, vagy a prizma típusa. A beállító ablak jobb szélén látható célkeresztet és "1" számot ábrázoló ikonra mutatással egy mérés is elvégezhető.
 4. Automatikus mérés és tárolás, ha függőleges az árboc. Ez a funkció értelemszerűen csak azon GNSS vevők alkalmazása esetén használható, amelyek tartalmaznak dőlésérzékelőt is (pl. Hemisphere S320). Itt jegyezzük meg, hogy a Javad Triumph-1M és Triumph-2 vevők is tartalmaznak beépített dőlésérzékelőt, azonban ezek illesztése a SurvCE szoftverhez csak a jövőben fog megvalósulni.  A funkció használatához válassza a "Mérés" menü "6 Automatikus tárolás" (korábban: 6 Folyamatos tárolás) tételét. A megjelenő ablakban kapcsolja be a "Dőlés" lehetőséget, majd adja meg az automatikus mérés indításának feltételeit az "Idő eltér." és Táv. eltér." adatmezőkben. Ha az árboc a megadott ideig függőlegesen áll és a megadott távolságon belül változik csak a koordináta, akkor automatikusan elindul a pont bemérése. A funkció igénybe vételéhez előzőleg be kell kapcsolni a "GPS Rover" menüpont "Vevő" lapján az "IMU használata" lehetőséget.
 5. Az alappontfile tartalma is látható a térképen. Ha a "Munka" menü "2 Beállítások" tételének "Lehetőség" lapján megadunk egy alappont fájlt, akkor a kitűzés térképén is megjeleníthetjük az alappont file tartalmát, tehát a grafikáról is kiválaszthatjuk a keresett alappontot kitűzéshez. Ehhez a térképi ablakba lépve a jobb alsó sarokban be kell kapcsolni az "A.pt" lehetőséget.
 6. Az önálló pontokat a DXF-ben a megfelelő rétegre teszi. Ha egy pontot olyan kóddal tárolunk, amelynek definiálásánál entitásként pontot adtunk meg a "Munka" menü "5 Jellegkód lista" tételében, akkor a pontot a dxf fájlban a definiáláskor megadott rétegre helyezi.
 7. Felületszkennelés motoros mérőállomással. Egy régóta hiányolt funkció került végre a SurvCE-be ! A letapogatandó terület kerületének és egyéb paramétereinek megadása után elindítjuk a "Mérés" menüben a "6 Felületmérés" programot, és a többit a műszer elintézi magától. A műszeres közben elolvashatja az aktuális híreket az újságban, vagy az okostelefonon.
 8. Adatmásolás manuálisan. A "Munka" menü "6 Adatátvitel" tételének választása után válassza a "Kézi másolás" lehetőséget. Ennek hatására egy Total Commanderhez hasonló kétablakos felület jelenik meg. Az egyik ablakban kiválasztott állományt a másik ablakban kiválasztott helyre másolhatjuk az adatgyűjtőn belül.
 9. Antenna adatbázis frissítés. A GNSS antennák adatbázisát az aktuális NGS kalibrációs adatbázis alapján frissítették. Korábban választani lehetett, hogy az NGS kalibrálás értékével dolgozunk-e, vagy sem. Az 5.0 változattól kezdődően nincs lehetőség a félreértéseket és hibás beállításokat lehetővé tevő választásnak, csak az NGS kalibrálás alapján dolgozhatunk.
 10. Saját bázis és rover kapcsolat GPRS modemmel. Azok, akik legalább 2 db Satlab vevővel rendelkeznek, az egyik vevőjüket bázisnak használhatják akkor is, ha abban nincs URH rádió. A SurvCE 5.0-ban ugyanis van lehetőség arra, hogy a bázis a beépített GPRS modemen küldje, a rover pedig  a beépített GPRS modemen keresztül vegye a korrekciót. Az URH kapcsolattal szemben ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy a távolság a bázis és a rover között elvileg akár 60-70 km is lehet, szemben az URH rádióval elérhető 5-6 km-rel szemben. Ráadásul a bázis és a rover között az összelátást sem kell biztosítani (URH esetén összelátás nélkül 1-3 km a hatótávolság). Ha érdekli a lehetőség, akkor forduljon a Geomentor Kft-hez a további információk érdekében.
 11. Nagyobb fájlok kezelésének lehetősége. Az 5-ös verzióval nagyobb méretű vektor grafikus rajzfájlok betöltése is lehetővé válik. A kezelés sebességét is sikerült növelni, azonban ne felejtsük el, hogy a sebesség a vezérlőegység processzorának sebességétől is függ. Aki igazán nagy méretű rajzok betöltését igényli (pl. egy Paks méretű település belterületi térképe), annak a Nautix X8 vagy Mesa2 vezérlőegységre van szüksége.
 12. Vonalrajz exportálása KML-be. Ha a pontok bemérése során használja a kódolás által biztosított vonalrajzolási lehetőséget, akkor a rajzolt vonalak nem csak DXF, DWG, vagy SHP, hanem KML fájlba is kiírhatók. Ehhez válassza a "Munka" menüben a "7 Import/Export" tételt, majd az "Exportálás szövegfájlba" ablakban állítsa a fájl típust KML-re.

A SurvCE v3 és v4 legfontosabb újdonságainak leírását alább olvashatja.

Az alábbi listákban csak a legfontosabb újítások találhatók. Ezek mellett számos egyéb új megoldás is bővíti a SurvCE funkcionalitását, továbbá a felhasználók által jelzett hibák javítása is megtörtént. A lista nem tartalmazza a fő verzión belüli újításokat (tehát pl. a 3.00-ról 3.01-re és 3.01-ről 3.02-re
frissítés során keletkezett újdonságokat). A teljes lista angol nyelven itt található.


Változások a SurvCE v3.02 és v4.0 között

 1. DXF/DWG rajz importálása során text (pl. utcanevek, házszámok, helyrajziszámok) importálása is bekapcsolható.
 2. A kódlista és a vonalrajz vezérlő ikonok elérhetők a mérés végrehajtása előtt is. Ennek köszönhetően a korábbi „előbb mérés, utána kódolás” sorrend helyett használható az „előbb kódolás, utána mérés” sorrend is.
 3. A Satlab SL500 vevő mérés közben lecsatlakoztatható a korrekció szolgáltatóról, majd ismét visszacsatlakoztatható. Ennek a funkciónak a működéséhez az SL500 vevőn a firmware az 5.0 verzióra aktualizálandó (ingyenes).
 4. Ha DXF/DWG rajzbeli vonalvégpont vagy töréspontot választunk ki kitűzendő vonal kezdő- és végpontjaként, akkor a program a pontot a pontadatbázisba írja a következő pontszámmal. Ez a lehetőség ki/be kapcsolható.
 5. Szabadkézi pont és vonal létrehozás lehetséges a térképen. Hasznos lehet ez például a hajó vagy csónak haladási útvonalának megrajzolásához mederfenék felméréséhez.
 6. KML/KMZ export esetén a kód is megjelenik a Google Earth-ben azon pontok esetében, amelyeken készült fénykép. Így a lista áttekintésekor azonnal látható, hogy melyik pontok tároltunk fényképet.
 7. DXF/DWG rajzba mentéskor pontblokk is befoglalható a rajzba.

Változások a SurvCE v2.62 és v3.0 változat között

 1. Kezeli egyes kézi számítógépek beépített digitális kameráit. A funkció használatához be kell kapcsolni a Műszer/Konfiguráció/Általános lapon található „Kódválasztás tárolás előtt” és „Fotó csatolása ponthoz/vonalhoz” kapcsolót. Az észlelés végrehajtása után mutasson a „Pont tárolása” című ablak Kód sorának jobb szélén látható fényképezőgép ikonra. A Fényképez gombra mutatást követően végrehajtható az exponálás. Az elkészült képet a OK-ra mutatással jóvá kell hagyni, majd a „Pont tárolása” című ablakba visszatérve az OK-ra mutatással a kép az egyéb adatokkal együtt az adatbázisba tárolható. A fényképek a munkaállományt tartalmazó mappában létrejövő „Pictures_munkanév” mappába kerülnek.
 2. A pontok exportálhatók KML/KMZ formátumban. Ez a funkció kötődik a fényképezés lehetőségéhez. Ha az asztali számítógépre átmásolja az exportált KML fájlt és a „Pictures_munkanév” mappát, majd betölti a KML fájlt a Google Earth programba, akkor a pontra kattintva megjelenik az ott készített fénykép.
 3. Felhő alapú kapcsolat támogatása a munkacsoport tagjai és az iroda között, beleértve az állomány átvitelt is. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a vezérlőegységen van valamilyen módon internet elérési lehetőség.
 4. DWG blokkok importja és exportja végrehajtható. Ehhez a rajzi menü (Földgömb ikon) File/Beállítás menüpontjában kell a „Feldolgoz” kapcsolót bekapcsolni.
 5. Támogatja az RTCM3.1 korrekcióval érkező transzformációs paraméterek használatát. Magyarországon ez is használható, de nem javasoljuk, mivel a SurvCE a programba épített transzformációt használja.
 6. Pontlistából történő kitűzés esetén választható a legközelebbi pont kítűzése. Ezt a lehetőséget választva a program a lista pontjai közül automatikusan a legközelebbi pontot kínálja fel kitűzésre.
 7. Az NTRIP Caster és Mount point beállítást is elmenti a többi műszerkonfiguráció beállítással együtt.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer