Intergeo 2019, Stuttgartban

Az idei Intergeo kiállítást a Satlab standjának megtekintésével kezdtem. A korábbi években is a Hi-Targettel közös standon állított ki a Satlab, de most egy harmadik szereplő - a Titan - is jelen volt. Ez a vállalkozás fejleszti az optikai termékeket (teodolit, szintező, mérőállomás, forgólézer) a Hi-Target és a Satlab számára.

titan

Az alábbi képen látható, hogy a Satlab a földmérés mellett további 3 fő területen jelnik meg termékeivel, ezek a munkagép-vezérlés, a monitoring, és a beltéri pozícionálás.

monitoring

A monitoring feladatok precíz végrehajtásához fejlesztett eszköz a Satlab SRT1 robot mérőállomása 1" szögmérési pontossággal.

robot

A tavaly bemutatott Android alapú SHC30 adatgyűjtő mellett most megtekinthettük az új SHC50 adatgyűjtőt, amely teljes alfanumerikus billentyűzetével, és 5" képátlójával a Windows Mobile 6 operációs rendszer - illetve a SurvCE szoftver - híveinek magasabb szintű igényeit szándékozik kielégíteni.

shc

A Hi-Target bejelentette, hogy a jövőben a Yuneec dróngyártóval együttműködve szándékozik jelenlétét erősíteni ezen a piaci szegmensen. A kiállításon láttuk az első közös terméket, amely 1-2 cm pontosságú RTK pozícionálásra képes, akárcsak az 1 évvel ezelőtt bemutatott DJI Phantom 4 RTK. A Yuneec HS520 előnye a DJI-vel szemben az, hogy 6 motoros, így nagyobb a repülési biztonság. Többféle kamerával (pl. hőkamerával is) felszerelhető a fotogrammetriához ajánlott 20 megapixeles, 1"-os képérzékelővel rendelkező alapkamerán kívül.

yuneec

Ha már megemlítettük a DJI-t, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az idén végre a cég piaci pozíciójához méltó méretű standon mutatta be termékeit a  legnagyobb kínai dróngyártó (a korábbi években meglehetősen bátortalanul álltak az Intergeohoz, nagyon kis méretű standon jelezték, hogy léteznek). Egyébként ha nem építettek volna saját standot, akkor is eléggé hangsúlyosan jelen lettek volna, mivel nagyon sok más standon is láthattunk DJI drónokat.

DJIstand

Az alábbi képen pl. a YellowScan új légi szkennerét látjuk egy DJI drónra szerelve.

yellowscan

A javad GNSS Inc most mutatta be új termékét a Triumph-3 GNSS vevőt. Ezt az URH, 4G és WiFi vezeték nélküli technológiával is ellátott készüléket elsődlegesen bázis vevőként ajánlják, bár nyilván használható RTK roverként is az Android és iOS tableten/telefonon futtatható JMT alkalmazással. A Triumph-3 egyébként nem egyszerűen csak egy "szokásos" bázis állomás. A cég új koncepciója - a promóció szerint "mérőállomás-gyilkos - J-Mate kiegészítőjeként használható igazán hatékonyan. >>> Információk a J-Mate-ről itt <<<

t3

Ha már a Javadnál jártam részt vettem egy terepi bemutatón. Számomra ugyan nem volt újdonság, de talán nem sokan tudják, hogy a Magyarországon méltatlanul mellőzött Triumph-LS GNSS vevő milyen sok érdekességre képes. Az alábbi képen a készülék éppen egy erős többutas terjedést (multipath) előidéző, nagy felületű üvegtábla mellett áll. Az észlelés közben folyamatosan látható grafikon egyértelműen jelzi, hogy ezen a helyen nem várhatunk nagy pontosságot (a bal oldali grafikon a vízszintes értelmű szórást mutatja, kör alak helyett hosszúkás, a jobb oldalon a magassági grafikon a szokásosnál nagyobb amplitudót mutat). Más vevőtől ilyen részletes tájékoztatást nem kapunk a mérés minőségéről.

trls

Végül megemlítem, hogy a Sokkia standján több régi ismerőssel is összefutottam. A Sokkia arra törekszik Európában is, hogy az anyavállalat Topcon-tól jól elkülönülve saját arculattal jelenlen meg. Ennek egyik következménye az, hogy ismét saját (nem Topcon) viszontelói hálózaton keresztül értékesíti termékeit. Talán újra megpróbáljuk...

sokkiastand

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer