Intergeo 2018 - Frankfurtban

 

A Geomentor Kft beszállító partnerei közül szinte mindegyik mutatott be újdonságot Frankfurtban. A bemutatást kezdjük a Satlabbal, amely meglepően sok új termékkel növelte kínálatát.

Először ezen a szokatlan (bár nem egyedi) megjelenésű GNSS RTK vevőn akadt meg a szemem. Neve SL200, és a számból következően sejthető, hogy egy kisebb pontosságú (elsősorban magassági értelemben kevésbé megbízható) készülékről van szó, amelyet a gyártó nem kifejezetten professzionális földmérőknek, hanem inkább más szakterületek művelőinek ajánl vélhetően a geodéziai kategóriánál megszokottól alacsonyabb áron.

SL200

Az SL200 vevő mellet a régi jól ismert Windows Mobile operációs rendszerű SL55 adatgyűjtő, és az új SHC30 Android adatgyűjtő látható. Ez utóbbira kétféle adatgyűjtő alkalmazás is elérhető lesz a jövőben. Az SHC30 dual SIM-es, 4G-s modemmel van ellátva, 1.5GHz-es 4 magos processzora nagy műveleti sebességet garantál. Terepi tűrőképessége IP67 szintű.

Az új SL700 vevőt leginkább a 2011-2014 között értékesített SL500 vevőhöz hasonlíthatjuk. A leglényegesebb különbség, hogy a 220 csatornás Trimble BD970 GNSS alaplap helyett ebben a vevőben (és egyébként az összes új Satlab vevőben) a NovAtel legújabb 555 csatornás alaplapja van beszerelve. Az SL700 az összes műholdrendszer jeleit képes felhasználni a pozícionálásban (GPS+Glonass+Galileo+Beidou), sőt emellett a műholdról érkező TerraSat korrekció vételére is alkalmas.

SL700

A vevő mellett az új SL65 adatgyűjtő látható, amely Windows 10 IOT operációs rendszeren futtatja a SurvPC szoftvert, vagy a Satlab új szoftveres partnerének - a spanyol APLITOP-nak - terepi és irodai szoftvereit. Windows10-es operációs rendszerű készülékben nem volt hiány, hiszen az SL900 vevő mellett találhattuk az SL86 típusjelű, 8" kijelzős terepi tabletet is.

SL900

Maga az SL900 vevő tulajdonképpen az SL700 vevő fejlettebb változata, mivel a beépített GPRS modem mellett ebben URH rádiót, és az árbóc ferdeségét kompenzáló dőlésérzékelőt is találunk.

A Satlabra évekig csak mint GNSS gyártóra gondolhattunk. Ennek az Intergeo 2018-tól kezdve vége, mivel itt a GNSS újdonságok mellett láthattuk a hamarosan értékesíthető SAL32 kompenzátoros szintezőt, az SDL1 digitális szintezőt, és az SLT mérőállomást is. Emellet a standon ott volt a korábbi években már bemutatott mobil térképező rendszer (szkenner gépkocsira szerelve), az új VTOL rendszerű (függőlegesen fel- és leszálló) SLA2 merevszárnyú drón, és egy 6 motoros multikopter LIDAR-ral felszerelve.

SLT

A Juniper Systems standját megtekinthettük a Magyarországon is kedvelt Mesa2 tábla PC új kiegészítőjét, a rácsatolható nyomógombos QWERTY billentyűzetet.

Mesa2-keyboard

A 3DSurvey szoftver fejlesztő csapata bemutatta a szoftver új 2.8 verziószámú változatát, amely a korábbinál gyorsabban állítja elő a korábbinál sokkal részletgazdagabb pontfelhőt a drónnal készített légifelvételekből. A fejlesztők repülés tervező alkalmazást is fejlesztettek, amely hamarosan túljut a teszt fázison, és minden felhasználó számára elérhető lesz először IOS, később Android operációs rendszeren is.

A Carlson standján is a szoftverek - elsősorban a SurvCE és a SurvPC - legújabb 6.0 sorszámú változata volt a középpontban. Ezen belül az új Hybrid+ modul keltette fel legjobban érdeklődésemet, amely számos olyan hatékony egyedi megoldással szolgálja a robot mérőállomás és az RTK rover együttműködését, amely más gyártóknál nem található. Szerencsére ezt az Intergeo utolsó napját követő napon Magyarországon is volt alkalmam megtekinteni a Carlson Találkozón, amelyen kb. 130 hazai földmérő vett részt.

A Javad standján ismét egy érdekes megoldással találkoztunk. A világ leginkább integrált GNSS vevőjének tartott Triumph-LS egy olyan érdekes kiegészítővel bővült, amely sok esetben és sok felhasználó számára képes lesz helyettesíteni a robot mérőállomást. A J-Mate tulajdonképpen egy kis hatótávolságú (50-100m) lézertávmérővel, és szervomotorokkal és szögmérő egységgel ellátott szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a Triumph-LS-el, mint RTK roverrel be nem mérhető pontokat is megmérjük. A Hybrid megoldásokhoz hasonlóan a J-Mate először két RTK-val bemért pontból ívmetszéssel meghatározza a saját helyzetét, és tájékozza a vízszintes kört, majd ezután poláris pontként bemérhetjük vele az RTK-val nem, vagy nem elég pontosan mérhető részletpontokat.

Video a J-Mate működéséről: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=9J75obLTxII

A legnagyobb meglepetést számomra a DJI okozta azzal, hogy az Intergo nyitását megelőző napon jelentette be a Phantom 4 RTK multikopter értékesítésének megkezdését. Természetesen az Intergeo pavilonjában is megtekinthettük az új gépet, amely jelentősen növelheti a drón térképészek hatékonyságát, hiszen a gépbe épített nagy pontosságú, RTK képességű GNSS vevő, és a TimeSync megoldás elvileg illesztőpont alkalmazása nélkül biztosítja a végterméken is a 2-3 cm körüli pontosságot.

 Phantom4-RTK

Árakről és elérhetőségről még egyik újdonság esetében sincs információnk (a SurvCE v6 és a 3DSurvey 2.8 kivételével). Megszokhattuk, hogy az Intergeón bemutatott újdonságok általában 2-6 hónapon belül jelennek meg a kereskedelmi forgalomban.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer