Intergeo 2017 - Berlin

Az idei Intergeo kiállítói közül már nem kettő, hanem három gyártó újdonságairól számolok be részletesen, mivel tavaly óta egy újabb márkával bővült a Geomentor Kft kínálata. Ez nem más mint a Hi-Target Kínából. Kezdjük az ő újdonságaik ismertetésével.

A standhoz érkezve azonnal szembetűnik, hogy bal oldali felét Hi-Target, jobb oldalát viszont a Satlab termékei és logói foglalják el. A jelmondat is az, hogy "Together stronger", vagyis Együtt erősebben.

Intergeo

Erre a magyarázat azon túlmenően, hogy a Satlab vevőket a Hi-Target gyártósorain szerelik össze az, hogy egy ideje a Hi-Target a Satlab finanszírozásába is beszállt,  a cég a Satlab egyik tulajdonosává vált.

A H-Target oldal bal szélén a cég távirányítású robot mederfelmérő hajója vonja magára figyelmünket. A cég kínálatában évek óta megtalálhatóak a vízrajzi felmérésekhez szükséges egy- és többsugaras ultrahangos vízmélységmérők. Ezek kínálata egészült most ki ADCP-vel és mederprofilozóval, valamint az ezek használatát elősegítő robot hajóval. Ez pontosan ugyanúgy működik mint egy drón (csak nem repül, hanem úszik).

Hi Target boat

A hajó tetején egy V100 típusú vevő látszik, amely RTK roverként biztosítja a felméréshez illetve a precíz navigációhoz az 1-2 cm pontosságú pozíciót.

Tovább haladva egy érdekes androidos tablet tűnik fel (QPadX5 a neve). Érdekessége abban rejlik, hogy lecsatolható módon rá van erősítve egy meglehetősen kis méretű kétfrekvenciás GNSS vevő. Ennek, és a tabletbe épített 4G modemnek köszönhetően hálózati RTK roverként is használható a felszerelés. A gyártó ezt a terméket GIS kategóriájú termékei között sorolja fel honlapján, pedig jellemzői alapján professzionális földmérő is hasznát venné. Azért merem ezt állítani, mert 1 példány már ott van a Geomentor Kft raktárában. Nyáron kipróbáltam, és nagyon tetszett. Már csak a megfelelő szoftvert várjuk hozzá, és megkezdjük a forgalmazását.

Qpad X5

A térinformatikai termékeket böngészve éppen hogy észrevesszük az asztalon a kis méretű QminiA5 vevőt, ami egy Android operációs rendszerű kézi vevőegység. Van neki A7 változata is (a szám feltehetően a kijelző átlóját adja meg collban).

HT A7

A meglehetősen széles GNSS választékból kitűnik a Hi-Target legújabb terméke, az iRTK névre keresztelt GNSS rover. A meglepően kis méret hihetetlen funkció gazdagságot takar. A 336 csatornás vevő az összes létező műhold rendszer jeleit képes venni és feldolgozni. Beépített 4G modem és URH rádió, dőlésérzékelő, NFC, 16 GB memória, stb. Ez a vevő a PPP technológia alkalmazására is képes. Mint az alábbi képen látható, egy érintésérzékeny kijelzőt is elhelyeztek a vevő előlapján. Ezen keresztül, vagy web alapú felületen is felkonfigurálható a vevő.

iRTK

Az iRTK-hoz új kontroller is készült, az iHand30, amely a korábbi iHand20-t fogja leváltani. Ebben már 4 magos és 1.5 GHz-es processzor fog gondoskodni a gyorsaságról. Operációs rendszere az Android 6.0 lesz. Külsőre hasonlít elődjére, de talán modhatjuk, hogy elegánsabb megjelenésű. Elődjéről teszt itt olvasható.

iHand30

Nem csak a hardver, hanem a kontroller szoftver is átesett egy kis ráncfelvarráson. A fentebb belinkelt teszt leírásban látható kijelzőképeket az alábbi fotóval összehasonlítva láthatjuk, hogy a dizájn a Hi-Targetnél elég fontos eleme a termékfejlesztésnek. A Hi-Survey alkalmazás az új funkciók mellett modernebb megjelenést is kapott.

Hi Survey

A Satlab térfelén kevesebb újdonságot találunk. A legfontosabb új termék tulajdonképpen elsőre fel sem tűnik nekem, hiszen meglehetősen kis méretű. Ez az új SL800 típusjelű GNSS vevő, amely első ránézésre a Hi-target V100 vevő klónjának tűnik. A hasonlóság azonban csak külsőre igaz, a belső teljesen más. Ebben a vevőben a NovAtel 555 csatornás GPS/Glonass/Beidu/Galileo boardja szolgáltatja az 1 cm megbízhatóságú pozíciót. Forgalmazása a jövő év elején fog megkezdődni. Biztosak vagyunk benne, hogy a 2018-as év egyik slágerműszerét látjuk az alábbi képen.

SL800

A satlab UAV RTK Box is ezévi újdonságak számít, bár már májusban hírt adtunk róla (sőt egy "béta" változatot már tavaly is láttunk az Intergeón). valóban kis súlyú, kis méretű, ennek ellenére a precíz GNSS board mellett URH rádiót és GPRS modemet is tartalmaz. Az alábbi képen a Satlab kis méretű hexakopterébe építve látható.

hexacopter

A Satlab standon a merevszárnyú SLA-1 drón végleges (?) változatát is megnézhettük.

SLA-1

Nem műszer, csak egy egyszerű tartozék, de az SL300 vevő felhasználóit biztosan érdekelni fogja az alábbi tartószerkezet. Ha az SL300 vevőt külső antenna nélkül szeretnénk használni, de a szokásos 1-3 cm pontossággal szeretnénk a pontokat meghatározni, akkor ezzel a tartóval az árbóc alsó 1 m hosszűságú tagjára csavarozhatjuk a vevőt úgy, hogy az árboc a belső antenna fáziscentrumát fogja a földre vetíteni. A kép bal oldali részén az látható, hogy az 1m-es árboctag helyett egy külön beszrezhető lézeres vetítőt is rácsavarozhatunk a tartóra (a sárga nyíl a lézerpontra mutat). A kép bal oldalán a Satlab új, referenciaállomásként is használható, rendkívül sok szolgáltatást nyújtó SLX-1 vevője látható.

SL300

A Javad impozáns méretű standján most csak egy újdonságot láttunk, a J-TIP mágneses fémkeresőt, amely a Triumph-LS vevő tartozékaként mutatott be a cég.

A Javad fejlesztési filozófiája eltér a másoknál megszokottól. Sokkal ritkábban jön ki teljesen új termékkel, viszont az aktuális termékek hardverének és szoftverének (illetve firmware-ének) fejlesztése folyamatos. Gyakorlatilag a 10 évvel ezelőtt gyártott vevők firmware is folyamatosan frissül. Láttuk azt is, hogy a 2-3 évvel ezelőtt bemutatott Javad Mobile Tool alkalmazás, amelynek Androidon és iOS-en futó változata is van, épp az Intergeo 2017-re egészült ki új hatékonyság növelő funkciókkal. Mivel a Juniper Systems standján megtaláltuk a legmegfelelőbb terepi tabletet az egyébként ingyenes Javad Mobile Tools futtatására, biztosnak tűnik a JMT bevezetése a hazai piacra. A JMT már jó ideje magyar nyelvű, és a VITEL2014 transzformációt is alkalmazza.

JMT

Örömmel konstatáltuk, hogy a két évvel ezelőtt beharangozott "repülő RTK vevő" a Triumph-F1 végre elkészült. Láthattuk, ahogy repült és fényképezett. Az esti Javad meetingen a végeredményt is megtekinthettük.

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer