Nyújt-e legalább 30 cm pontosságot a Triumph-1 erdőben ?

Többen kérdezték az utóbbi hetekben, hogy a Javad Triumph-1 vevőbe mikor kerül az egyik versenytárs által a közelmúltban bevezetett megoldás, amely lehetővé teszi, hogy nagyon fedett területen is elérjen rövid idő alatt 30 cm-nél jobb pontosságot.

Minden érdeklődőt ki kell ábrándítanom, mivel ilyen megoldás nem lesz a Triumph-1-ben, hanem VAN, ráadásul létrejötte - vagyis 2007 - óta ! Sőt, ezt a megoldást Ashjaee Javad úr előző cégében fejlesztett vevői is ismerik, tehát ez a megoldás legalább 7 éve létezik. Ez erdei környezetben való méréshez a Triumph-1 vevő úgynevezett "env" (environment=környezet) paraméterét kell átállítani "open"-ről (nyitottról) "forest"-re (erdőre). Ugyanez a beállítás segíti a vevőt a kisebb pontosságú fix pozíció számításában akkor is amikor erős multipath-szal jellemezhető környezetben dolgozunk.

Egy kb. 30 percig tartó teszt során erősen fedett helyen hagytam inicializálni a vevőt. A műveletet ötször ismételtem meg. Egy alkalommal 5 perc a többi alkalommal kevesebb mint 3 perc várakozás kellett a fix pozíció számításához. A fix megoldással meghatározott koordináták 5 cm-en belül azonosak voltak vízszintes értelemben, a magasság meghatározásban 40 cm mértékű volt a legnagyobb eltérés.

Nem szükséges azonban 3-5 percig várni a fix megoldásra, mert a "forest" beállítás és lebegő megoldás mellett biztosan jobb lesz a vízszintes pontosság 30 cm-nél akkor is, ha várunk kb 1 percet, amíg a mérési középhiba 20 cm alatt nem marad legalább 10 másodpercig. Ekkor indítsunk el egy 1 percig tartó észlelést. A középérték a tapasztalatok szerint legfeljebb 30 cm-rel tér el a valódi koordinátától.

A teszt során ismét bebizonyosodott a Triumph chip egyik kiváló képessége, nevezetesen az, hogy kevesebb mint 5 GPS műhold észlelése esetén is képes inicializálni, ha észlel a GPS műholdak mellett legalább 3-4 Glonass műholdat is.

Íme néhány fénykép, amely a rövid teszt közben készült. A vevőn a háromszöggel jelölt led zöld színe utal arra, hogy fix a pozíció. Kiemeljük, hogy ez nem 10-30 cm megbízhatóságú, hanem jobb mint 5 cm megbízhatóságú fix (akárcsak ezen a képen Triumph V.S. vevővel). A legalsó képen látható 3-as pont lebegő megoldás és 1 percig tartó közepelés mellett lett tárolva.

ErdeiTriumph1

 

Triumph-1 alulról

 

Mesa_SurvCE_Fix

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer