Intergeo 2013, Essen

 

Az esseni Intergeo alkalmával a kiállítók 3 pavilonban és egy kültéri területen kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Minket csak a geodéziai méréstechnika érdekelt, ezek képviselői közül is inkább csak azok a cégek, amelyekkel partneri kapcsolatban vagyunk, valamint az úgymond "nagy múltú" gyártók. Szerencsére ezek mindannyian ugyanabban a pavilonban voltak.

Első utam a Javad GNSS Inc. inpozáns méretű és megjelenéső standjához vezetett. A "központi" újdonság a következő képen látható Triumph-LS volt.

Triumph-LS kijelző

Ez a készülék a 3 évvel ezelőtt bemutatott Triumph-VS utóda, azonban rengeteg módosítással. Az jól látható, hogy a leggyakrabban használatos funkciók saját nyomógombot kaptak, amelyek a kijelző körül vannak elhelyezve. Növekedett az akkumulátor kapacitása, a processzor sebessége, a memória mérete. Ezekről pontosabb adatot később, a novemberben vagy decemberben várható hivatalos bejelentést követően fogok adni.

A Truimph-LS vevőben már a Javad új Triumph-2 elnevezésű 864 csatornás 3 processzoros GNSS chipje van. A különlegességek sora folytatódik azzal, hogy a készülék a GNSS pozícionálást kombinálja a földi fotogrammatriával. Ennek köszönhetően jól belátható terület pontjai bemérhetők úgy is, hogy a Triumph-LS készülékkel meghatározott pontokról a GNSS észleléssel egyidőben egy kamerával fényképeket készítünk (ugyanarra a területre vonatkozóan több helyről, megfelelő átfedéssel), majd az irodában a készülékhez fejlesztett programmal kiértékeljük a fényképeket. Így kb 5 cm pontossággal határozhatjuk meg a térképezendő pontok helyét rendkívül rövid ideig tartó terepi munkával. Jelenleg még külső fényképezőgépet használ a Triumph-LS, de a jövő év elejétől várhatóan a beépített kamera végzi majd el a munka ezen részét. Az alábbi képen külső kamerával látható a vevő.

Triumph-LS kamera

A Triumph-LS mellett a Triumph-1 vevőhöz használható új terepi vezérlőegységet is bemutatott a Javad. Ez gyakorlatilag a Triumph-LS kijelzőjét és kezelőszerveit tartalmazza. Az alábbi kép jobb oldalán látható.

Triumph-LS kontroller

Várhatóan 2014 első felében jelenik majd meg a Triumph-1 utóda, amely egy kisebb méretű integrált vevő lesz Bluetooth-al csatlakozó vezérlővel.

Az első nap végén a Javad meetingen tájékoztatást kaptunk egy új Androidon és Iphone-on futtatható vezérlő szoftver fejlesztéséről. Ez egy rendkívül egyszerű szoftver lesz a lehető legminimálisabb funkciókkal. Első lépésként statikus észlelés vezérlésére lesz képes, később RTK funkciókat is beleépítenek.

A Geomax standján azonban azzal szembesültünk, hogy létezik már Andoidon futó, minden igényt kielégítő RTK kontroller szoftver is. A cég új X-PAD névre keresztelt megoldása elképesztő sebességével és áttekinthető menüszerkezetével vívta ki elismerésünket.

Geomax Getac

Getac XPAD

A Satlab sem tétlenkedett, több meglévő és a távolabbi jövőben bevezetésre kerülő újdonságot is bemutatott. A legmeglepőbb az volt, hogy ők is beszállnak a mobil térképezés bizniszbe. A standon kiállított sportautó tetején láthattuk a nagyon könnyen mobilizálható - lézerszkennert, IMU-t és GNSS vevőt tartalmazó - mérőegységet. Ez a termék még fejlesztés alatt áll, de jól érzékelteti, hogy ez a többiekhez mérten kicsinek számító cég nem ijed meg a nagy feladatoktól.

Satlab Mobile Mapper

A másik újdonság egy jövőre megjelenő új GNSS vevő volt, amely az SL600 nevet kapta. Részleteket eről még nem közölhetünk. A róla készült képen a vevő alatt az új SL75 vezérlőegység látható, amely napfényen is kiválóan látható, és nagy méretű kijelzővel ellátott tábla PC. Ez a készülék Windows XP Embedded operációs rendszerével azok számára jelent elsőrendű megoldást, akik óriási mennyiségű térképi anyagot kell hogy kezeljenek a terepen a mérés végrehajtása közben. Az SL75 erőforrásai ezt könnyedén lehetővé teszik. A vezérlő szoftver természetesen a SurvCE asztali számítógépes változata, a SurvPC.

Satlab SL500 SL75

A Juniper Systems új termékéről, az Archer2-ről, már az Intergeót megelőző héten kaptam tájékoztatást. A kiállításon leginkább az érdekelt, hogy a megszokottól eltérő megoldású, rendkívüli fényerejű, nagy felbontású és nagy méretű kijelzőn vajon jól fut-e a Carlson SurvCE szoftver. Ezt meg sem kellett kérdeznem, hiszen az egyik Archer2-őn ott volt a SurvCE demó változata. Később a Carlson standján is találtam anyagot ezzel a készülékkel kapcsolatban, hiszen elődjéhez hasonlóan ez a készülék is kapható lesz Carlson logóval ellátva. Az első példányok szállítását hivatalosan november közepére ígérik. A következő napokban felhelyezem majd a honlapra a műszaki adatait. Az alábbi képen a két szélen elhelyezett eszköz az Archer2. Jól érzékelhető, hogy sokkal nagyobb méretű a kijelzője, mint az előd Archeré (jobbról a második).

Juniper Archer2

Az alábbi képen bemutatok egy olyan RTK vevőt, amely szintén csak 2014 első negyedétől lesz rendelhető. Ez a nagy múltú kanadai Hemisphere (korábban CSI Wireless) cég új készüléke. Szinte teljesen azonos kialakítású mint pl. a SatLab SL300 (tehát ez egy kézi számítógép amelyben kétfrekvenciás GPS/Glonass vevő és antenna is van a GPRS modem és a kamera mellett), azonban a gyártó még tovább növelte az integráltságot azzal, hogy egy kb. 50m hatótávolságú 1 cm pontosságú lézertávmérőt és dőlésérzékelőt is beépített a készülékbe. A képen a nyíl jelzi a távmérő egységet, felette a kamera objektívje látható. A külpontos méréshez tehát nem kell különálló távmérőt használni, a dőlésérzékelő pedig redukálja a ferde mérést vízszintesre.

Hemispher Laser

A tavalyi Intergeo látogatói lépten-nyomon drónokba ütköztek. Az idén úgy tűnik csak a legjobbak, a komolyabb kialakításúk jelentek meg ismét. A következő képen látható drón egy kanadai cég terméke. Különlegessége az, hogy rendkívül szélsőséges időjárási körülmények közötti használatra tervezték. Esőben, szélben, nagy hidegben egyránt működik. Teljesen automatikusan végzi a munkát, előre eltervezett útvonalon száll, távirányítása korlátozottan ugyan, de elvégezhető. A le és felszállás is teljesen automatikus, biztonságos. Kicsi a világ, ugyanis a céget képviselő értékesítőről kiderült, hogy magyar származású.

Canada drone

Az ember nélküli repülő alkalmatosság (UAV) mellett létezik ember nélküli úszó alkalmatosság is. A képen látható hajó tetején egy Javad GNSS és egy rádió antenna jelzi, hogy pontos RTK pozíció alapján történik a hajó távirányítása. A sárga hajótest alatt (a cukorkatartó plexi és test között) észrevehető fekete színű érzékelő pedig nem más mint egy ultrahangos mélységmérő. A szerkezettel tavak és folyók medrének feltérképezése végezhető el távirányítással, vagy előre programozott módon.

ship

Befejezésképpen, annak érzékeltetéséül, hogy mennyire mást fogunk érteni térképen a jövőben mint most, idehelyezek egy videót. Amit látunk az nem légifelvétel, hanem digitális 3D térkép. Az más kérdés, hogy valószínűleg légi szkenneléssel és fotózással is közreműködtek a térkép előállításában, de a videón látható objektumok egy digitális térkép elemei. A videót célszerűbb a Youtube-on nézni nagyobb méretben. Természetesen eredetiben mindez tűéles képpel sokkal valósághűbb volt.

 

2014-ben Berlinben, 2015-ben Stuttgartban, 2016-ban pedig Nürnbergben lesz az Intergeo.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer